Muzeul de Artă, la îndemână pentru toţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional de Artă al României a lansat miercuri, 12 octombrie, proiectul „ARTmobile – Un muzeu la îndemână!”, realizat cu ajutorul finanţării obţinute în cadrul concursului „Lumea prin Culoare şi Sunet” al Fundaţiei Orange. Acesta facilitează interacţiunea directă a muzeului cu persoanele cu deficienţe senzoriale care pot descoperi virtual o parte dintre cele mai  valoroase lucrări din colecţiile celui mai mare muzeu de artă din ţară.

Proiectul contribuie la amplificarea interacţiunii muzeului cu publicul şi la alinierea serviciilor acestuia la bunele practici în domeniu. 

„ARTmobile este un proiect ce îşi propune să aducă mai aproape de muzeu toate categoriile de public, oriunde s-ar afla, accesând site-ul nostru ce capătă o mai mare adresabilitate pentru publicul cu nevoi speciale. Datorăm existenţa acestuia colaborării cu Fundaţia Orange ce sper să fie alături de noi în continuare şi suntem mândri că avem un astfel de partener. Este pentru prima dată în România când persoanele cu deficienţe senzoriale pot accesa site-ul unui muzeu şi pot descoperi 40 de capodopere din patrimoniul acestuia. Această platformă de comunicare cu publicul va fi accesibilă curând de pe terminalele noastre din toate spaţiile muzeului ce vor oferi conectare wireless gratuită”, a declarat Călin Stegerean, director al Muzeului Naţional de Artă al României.

Site-ul www.mnar.arts.ro a fost relansat într-o formă simplificată, cu informaţii sistematizate. Noul site aduce în prim plan muzeele satelit (Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian, Muzeul Theodor Pallady), are conexiuni la reţelele sociale şi la canalul YouTube al MNAR. O componentă importantă rămân vizitele virtuale pentru o parte din patrimoniu. Cele 40 de lucrări selectate beneficiază de descrieri audio realizate cu ajutorul unor voci cunoscute precum Melania Medeleanu, Adela Greceanu, Alina Vancia, Dan Daniel, Liviu Popescu, profesionişti care s-au alăturat voluntar acestui proiect.

De asemenea, pentru a veni în sprijinul persoanelor cu deficienţe de auz, 17 dintre aceste lucrări sunt povestite în limbaj mimico-gestual de către elevi de gimnaziu şi interpreţi autorizaţi. Pentru persoanele cu deficienţe de vedere au fost create 15 dramatizări asemănătoare unor mici scenete de teatru radiofonic, iar 14 lucrări beneficiază de diagrame tactile ce sunt completate de descrieri text şi audio ce permit o explorare ghidată. Momentan, doar trei dintre acestea sunt disponibile online (Corneliu Baba, Jucătorul de şah, Nicolae Tonitza, Fata pădurarului şi Paul Signac, Poartă – Saint Tropez), următoarele 11 vor fi publicate lunar în 2017. Toate aceste materiale vor putea fi descărcate gratuit acasă, la şcoală sau de către asociaţiile interesate.

„Felicit MNAR şi întreaga echipă a proiectului pentru acest mare pas spre incluziunea oamenilor cu nevoi speciale şi mă bucur că ARTmobile a câştigat finanţare pentru a le oferi acces la educaţie prin cultură. O societate modernă nu poate exista fără a asigura condiţii echitabile şi egale pentru toţi membrii ei, iar tehnologia aduce răspunsurile şi soluţiile adaptate nevoilor oamenilor cu dizabilităţi.”, a precizat Liudmila Climoc - CEO Orange România.

„MNAR  este la a doua finanţare a unui proiect prin intermediul Fundaţiei Orange, ceea ce demonstrează eforturile neobosite pentru accesibilizare şi ne mândrim cu această colaborare.  Persoanele cu deficienţe senzoriale au nişte bariere de care mulţi nu suntem conştienţi, iar noi am încercat să aducem mai aproape de ei educaţia, cultura şi sănătatea cu ajutorul tehnologiilor digitale. Orice ONG poate aplica din decembrie 2016 cu proiecte speciale.”, a amintit Amalia Fodor - Director Fundaţia Orange.

Pentru Mircea Bucur, Preşedintele Fundaţiei Cartea Călătoare, şi colaborator al Muzeului în realizarea dramatizărilor, acest proiect reprezintă un model de urmat. „A fost o adevărată plăcere să colaborez cu echipa MNAR a cărui deschidere m-a surprins plăcut, fiind mai interesaţi de accesibilizare decât multe alte ONG-uri ce au acest specific. Am fost încântat de dramatizările care ne sunt puse la dispoziţie şi sper ca acest model să fie preluat nu doar de alte instituţii de cultură, dar mai ales de un post de radio care să ofere nevăzătorilor o interpretare similară unei scenete pentru o lucrare de artă. Noi avem acelaşi limbaj şi facem parte din aceeaşi lume, iar un astfel de proiect ne aduce aproape de cultură împreună.”

În încheierea conferinţei de presă, Gelu Bogdan, Preşedintele ANIALMG (Asociaţia Naţională a Interpreţilor Autorizaţi în Limbaj Mimico-Gestual) a salutat, în limbaj mimico-gestual, eforturile MNAR şi ale Fundaţiei Orange:

Muzeul Naţional de Artă al României ne-a făcut nouă, celor cu deficienţe de auz, o surpriză plăcută: ARTmobile, care ne deschide mai multe uşi şi reprezintă un pas important spre integrare.

Muzeul Naţional de Artă al României oferă publicului de toate vârstele şi de oriunde din ţară posibilitatea de a se familiariza cu colecţiile muzeului şi de a dobândi noi cunoştinţe despre artă. Mai mult, corelarea informaţiilor oferite prin descrieri, dramatizări, diagrame şi explorare ghidată ajută la fixarea cunoştinţelor şi la dezvoltarea sau menţinerea diferitelor tipuri de memorie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite