Stiri despre crestinism

  214 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Schitul din Argeş care
poartă numele unui fost patriarh al Ierusalimului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Schitul din Argeş care poartă numele unui fost patriarh al Ierusalimului

  La aproximativ 17 km de oraşul Câmpulung Muscel şi foarte aproape de mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă se află un schit ce poartă numele Sfântului Ierarh Modest, fost patriarh al Ierusalimului. La schit se ajunge greu, pe un drum de aproape trei kilometri plin de denivelări şi fără asfalt.

 • Peisajul global al religiilor - miza proiecţiilor geostrategice de putere
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Peisajul global al religiilor - miza proiecţiilor geostrategice de putere

  Ne uităm, de cele mai multe ori cu uluire, dar şi cu nelinişte şi temeri diverse, la evenimentele care se succed acum cu o viteză ameţitoare, schimbând tot ceea ce înseamnă echilibrul de putere stabilit după încheierea Războiului Rece. Se refac vechi şi uitate zone de influenţă, se constituie altele noi, se poziţionează forţe importante în proximitatea teritoriilor considerate strategice, vitale în viitoarele structurări regionale sau mondiale.

 • Decizii luate la forumul catolico-ortodox despre terorism: „Nu se pune problema să stigmatizăm religia musulmană“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Decizii luate la forumul catolico-ortodox despre terorism: „Nu se pune problema să stigmatizăm religia musulmană“

  Bisericile catolică şi ortodoxă au transmis un mesaj comun referitor la terorism la cel de-al V-lea Forum Catolico-Ortodox European. Episcopul greco-catolic Florentin Crihăleamnu, care a fost invitat să ţină o conferinţă despre demnitate şi libertate religioasă, explică principalele poziţii pe care cele două Biserici le-au adoptat cu privire la problemele cu care se confruntă Europa precum terorism, imigranţi, libertatea de exprimare etc.

 • Minunea întâlnirii unei minuni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Minunea întâlnirii unei minuni

  De curând a apărut, în condiţii grafice remarcabile, fireşte, pentru cuprinsul ei, la Editura Patriarhală Basilica, o lucrare cu adevărat importantă pentru istoria creştinismului şi neapărat pentru istoria creştinismului în spaţiul spiritual românesc, intitulată „Crucea şi răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos în creştinismul timpuriu” – datorată învăţatului teolog Emilian Popescu – membru de onoare al Academiei Române.

 • Gânduri de
Crăciun
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gânduri de Crăciun

  Recitesc ceea ce am scris în editorialul publicat pe adevărul.ro în preajma sărbătorii de Crăciun a anului 2015. Principala observaţie ţinea de faptul că marea sărbătoarea a creştinătăţii nu găsea deloc atunci Europa în cea mai confortabilă dintre situaţii.

 • A apărut un text apocrif inedit în română: „Apocalipsa lui Pavel“, ediţie îngrijită de Cristian Bădiliţă şi ilustrată de Marian Zidaru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A apărut un text apocrif inedit în română: „Apocalipsa lui Pavel“, ediţie îngrijită de Cristian Bădiliţă şi ilustrată de Marian Zidaru

  Cel mai recent titlu apărut în colecţia „Marile Texte ale Creştinismului“ a editurii Vremea este „Apocalipsa lui Pavel. Visio Sancti Pavli Apostoli“, ediţie îngrijită de Cristian Bădiliţă, ilustraţii de Marian Zidaru, traducere de Smaranda Mărculescu Bădiliţă şi Cristian Bădiliţă, ediţie bilingvă română-latină.

 • Libertatea
religioasă şi imigranţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Libertatea religioasă şi imigranţii

  Chiar dacă, în aceste zile, la Berlin, dezbaterile în jurul formelor de aplicare a dreptului la exprimarea credinţei sau convingerii sunt mult mai complexe, chestiunea imigranţilor de dată recentă domină cumva atmosfera.

 • Identitatea creştină a Europei Unite, o utopie?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Identitatea creştină a Europei Unite, o utopie?

  Unul dintre vectorii de unitate pentru viitoarea formulă de construcţie europeană, cea despre care se discută acum în nevoia de reformă a UE, ar putea fi - cel puţin teoretic - identitatea sa creştină. Vi se pare o realitate evidentă? Nu vă grăbiţi, căci părerile sunt foarte împărţite, iar disputa este teribil de încinsă şi dificil de soluţionat.

 • New York Times: Îşi pierd religiile esenţa spirituală?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  New York Times: Îşi pierd religiile esenţa spirituală?

  Religiile moderne au ajuns să prezinte care diferă foarte mult de cele exprimate de fondatorii lor, este de părere editorialistul „New York Times” Nicholas Kristof, care se întreabă într-un articol intitulat „Cărei religii ar aparţine Iisus Hristos?” dacă religiile ar avea nevoie de o reinventare bazată pe principiile lor pozitive.

 • De
creştinism nu se poate scăpa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De creştinism nu se poate scăpa

  Militanţii extremişti ai scoaterii religiei din spaţiul public uită un amănunt semnificativ: de creştinism nu se poate scăpa vreodată. Sau, cel puţin, nu fără preţul unui imens ridicol. De ce? Simplu. Creştinismul se află în fiecare dată calendaristică a societăţii de azi, inclusiv în cronologia Statului. Misterios nu-i aşa?