Bombă diplomatică: premierul Spaniei spune că recunoașterea Palestinei „este în interesul geopolitic al Europei”

0
Publicat:

„Comunitatea internațională nu va putea ajuta Statul Palestinian decât dacă-i recunoaște existența...o asemenea recunoaștere...este în interesul geopolitic al Europei” a declarat ieri Pedro Sanchez, Primul ministru al Spaniei.

Picture4 jpg

Mișcare diplomatică plină de semnificații și mai ales de o simbolistică foarte puternică, mai ales că vine să completeze demersul anunțat la finele lunii trecute, într-o declarație comună semnată cu omologii săi din Irlanda, Malta și Slovenia în care se spunea că „sunt gata să recunoască Palestina” atunci când asta ”va aduce o contribuție pozitivă” la rezolvarea conflictului israelo-palestinian.

Marți, Michael Martin, ministrul irlandez al afacerilor externe a spus la Dublin că va prezenta guvernului său propunere formală privind recunoașterii Statului Palestinian după ce vor avea loc „discuții internaționale mai largi...dar să n u vă îndoiți că va avea loc recunoașterea Statului Palestinian” și asta nu poate fi întârziat deoarece situația actuală „nu este nici credibilă și nici nu mai poate ține mult timp”. Pentru ca, mai apoi, să confirme pentru publicația irlandeză The Journal că propunerea respectivă va fi făcută „în următoarele săptămâni”.

„Nu există niciun fel de dubiu că au fost comise crime de război și condamn la modul categoric bombardamentul continuu împotriva populației din Gaza” a spus Michael Martin. Și este posibil ca asemenea documente să mai apară deoarece, în zilele următoare, pe acest subiect, sunt prevăzute discuții la nivel înalt cu participarea Norvegiei și Portugaliei.

Sigur că este vorba despre o înfrângere politică serioasă a Israelului și războinicului său prim-ministru care, în ciuda tuturor protestelor internaționale extrem de susținute (chiar și a îndemnurilor sfioase ale SUA, principalul său aliat) repetă tuturor că marea ofensivă în sudul Gaza va avea loc. Cu orice cost uman, până la capăt.

Ca răspuns, iată, în mod neașteptat de dur, se mișcă diplomațiile europene. Dacă ar fi doar atât, tot nu s-ar întâmpla nimic deoarece răspunsul din Israel va fi cel obișnuit, anume că este vorba doar depoziții izolate, ale unor sioniști și anti-israelieni, fără importanță.

Picture5 jpg

Numai că pozițiile de acum din Europa anunță o coalizare occidentală care ar putea schimba multe dintre raporturile de putere la nivelul comunității internaționale deoarece, așa cum anunța Vanessa Frazier, ambasadoarea Maltei la ONU, a finele acestei luni Consiliul de Securitate va lua în discuție exact tema esențială a statului Palestinei, intenția fiind ca Autoritatea Palestinian să fie primită în Consiliul de admitere al ONU, ceea ce ar însemna, de facto, recunoașterea Statului Palestina.

Posibil? Da, argumentează ambasadorul palestinian la ONU: „Comunitatea internațională este cea care, în 1947, a decis să creeze două state în Palestina. Este acum de datoria comunității internaționale, alături de poporul palestinian, să încheie acest demers, admițând Palestina ca Stat Membru...acum Statul Palestinian este recunoscut de 140 de State Membre ale ONU”. Va fi dificil deoarece Israelul anunță că aprobarea acestui demers ar reprezenta „recompensa abominabilă pentru crime dintre cele mai abominabile...Și care ar fi etapa următoare, să se ia în calcul aderarea Hamas la ONU?”.

Picture6 jpg

Dar vorbe s-au mai spus, atunci ce este nou acum?

Faptul că, sub presiunea evenimentelor teribile din Gaza, chiar cei mai cuminți dintre aliații Americii încep să dea înapoi. Iată, aveți aici https://www.youtube.com/watch?v=C_WBQwakVUU alocuțiunea pronunțată de Penny Wong, ministrul australian  al afacerilor externe a spus, într-o alocuțiune susținută la Universitatea Națională a țării sale, că discuția internațională privind Statul Palestinian este „un momenum constructiv ” către soluția Celor Două State.

Aici este noutatea momentului: statele Europei occidentale încep să se alăture în sprijinirea unei soluții pe care o consideră, de decenii, singura în stare să aducă pacea și echilibrul în zonă și, astfel, se alătură în mod deschis poziției exprimate de Secretarul General al ONU, pe 23 ianuarie 2024 https://press.un.org/fr/2024/cs15569.doc.htm , atunci când a calificat drept „inacceptabilă” ”respingea clară și în mod repetat” de către guvernul israelian a soluției celor Două State.

Deocamdată, din păcate, discuția rămâne strict teoretică atâta timp cât, orice ar decide forurile internaționale, Israelul a comunicat că va merge mai departe, intensificând linia ofensivei armate totale pentru îndeplinirea obiectivelor prezentate de ministrul apărării Yoav Gallant pe 5 ianuarie:

Picture7 png

Ce știm sigur este că suntem în prezența unei bombe diplomatice care a explodat cu destul de mult zgomot. Depinde câți se vor alătura demersului celor din Europa occidentală și dacă, în Israel, vor continua și se vor amplifica protestele împotriva lui Netanyahu sau, dimpotrivă, cum spun unele surse, este iminentă deschiderea unui nou front major de luptă, implicând sau solicitând intervenția unor mari puteri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite