Marius Tucă se autodenunţă săptămânal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe cărţile editate de „Jurnalul Naţional“ scrie că acestea apar sub numele colecţiei „Biblioteca pentru toţi“, inaugurată în 1895, deşi marca este proprietatea statului. Ministerul Culturii a contestat la OSIM cererea prin care Marius Tucă, directorul „Jurnalului Naţional“, a cerut să fie înregistrat pe numele său brandul „Biblioteca pentru toţi“.

Citiţi şi:


Cronologia unui furt din patrimoniul naţional


  • „Biblioteca pentru toţi“ este o marcă notorie, apărută în 1895, cărţile sale fiind citite de generaţii de români. Proprietar este Ministerul Culturii, iar utilizator - Editura Minerva.
  • În 2001, ministerul îşi înregistrează la OSIM sigla BPT, dar fără titlul complet - „Biblioteca pentru toţi“.
  • În ianuarie 2009, Tucă depune la OSIM, în nume personal, o cerere pentru marca „Biblioteca pentru toţi“. Fără să aştepte răspunsul, vinde, împreună cu „Jurnalul Naţional“, cărţi sub această marcă, dar cu sigla deţinută de minister - BPT.
  • Conform legii, fapta sa este contrafacere.
  • În august 2009, OSIM publică cererea lui Tucă, deşi iniţial dăduse aviz negativ cererii lui Tucă, pe motiv că „Biblioteca pentru toţi“ este o marcă notorie.
  • Afacerea lui Tucă nu ar fi reuşit fără sprijinul unor complici din Ministerul Culturii şi din OSIM.

Cu o întârziere de şapte luni, Ministerul Culturii a făcut primul pas pentru a-şi proteja de la contrafacere marca BPT, pe care o deţine legal din anul 2001, dar şi marca notorie „Biblioteca pentru toţi“.

La 8 octombrie, ministerul a înaintat către Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) o opoziţie faţă de solicitarea directorului „Jurnalului Naţional”, Marius Tucă, de a-i fi atribuită personal marca „Biblioteca pentru toţi“, sub egida căreia ziarul pe care îl conduce distribuie cărţi de literatură română. Marius Tucă a depus solicitarea la OSIM la 29 ianuarie 2009, iar din 19 martie a şi început să distribuie cărţi sub egida „Biblioteca pentru toţi“, deşi încă nu avea niciun răspuns de la OSIM.

Demersul Ministerului Culturii a survenit la o săptămână după ce secretarul de stat Octavian Ştireanu şi-a dat demisia ca urmare a retragerii PSD de la guvernare. Având în subordine Departamentul de Cultură Scrisă, Ştireanu a fost coordonatorul echipei ministeriale care trebuia să se ocupe de cazul „Biblioteca pentru toţi“, din care mai făcea parte şi secretarul general Mircea Staicu, responsabil de chestiunile juridice.

image

Secretarul de stat Mircea Staicu a semnat opoziţia Ministerului Culturii împotriva cererii lui Marius Tucă de atribuire a mărcii „Biblioteca pentru toţi“

Potrivit unor documente ministeriale, echipa respectivă primise ordin de la ministru încă din 12 martie să se ocupe de această problemă, însă până în octombrie nu a făcut nimic.

Trei argumente

Opoziţia ministerului se bazează pe trei piloni. În primul rând, este vorba de contrafacerea mărcii înregistrate „BPT“, pe care Tucă o foloseşte pe cărţile sale, deşi aceasta este deţinută oficial de Ministerul Culturii din 2001 şi e protejată până în 2011. Contrafacerea, adică folosirea fără drept a unei mărci înregistrate, este în sine o infracţiune.

În al doilea rând, ministerul acuză folosirea abuzivă, de către Tucă, a mărcii notorii „Biblioteca pentru toţi“ care, deşi nu este înregistrată ca atare, a fost folosită de decenii de către minister. Şi potrivit legii, se bucură de protecţie atât mărcile înregistrate, cât şi cele notorii.

În sfârşit, ministerul atrage atenţia că însuşi Marius Tucă îşi autodenunţă faptele de care este acuzat, şi anume că râvneşte exact la brandul consacrat al ministerului. Astfel, pe coperţile cărţilor vândute săptămânal împreună cu „Jurnalul Naţional“, stă scris următorul text: „Colecţia Biblioteca pentru Toţi, fondată în 1895, este relansată în 2009 de către «Jurnalul Naţional» printr-o serie de 100 de titluri exclusiv româneşti“. Or colecţia „fondată în 1895“ este exact cea deţinută de minister. De asemenea, promovarea colecţiei s-a realizat în mass-media prin folosirea  denumirii „Biblioteca pentru toţi“ şi a semnului „BPT“.

„Scopul urmărit de Marius Tucă este crearea unei confuzii între colecţia de renume ce purta această marcă şi colecţia editată de acesta. În acest sens sunt exemplificatorii istoricul, anterioritatea şi totodată renumele pe care şi le arogă publicaţia Jurnalul Naţional, prin textul înscris pe coperţile volumelor editate“, explică oficialii ministerului. Aceştia spun că nu există nicio diferenţă între „Biblioteca pentru Toţi“ şi „BPT”,  aşa cum susţine Marius Tucă: „Biblioteca pentru toţi este unul şi acelaşi lucru cu BPT“.

image

Cărţile „Jurnalului Naţional“ contrafac sigla BPT şi se prevalează de notorietatea colecţiei „Biblioteca pentru toţi“

O altă instituţie care a depus opoziţie la solicitarea lui Marius Tucă este Editura Minerva, care editează cărţile din colecţia „Biblioteca pentru toţi“ încă din 1970. Directorul editurii, Sorin Peneş, consideră că instituţia pe care o conduce este cea care a consacrat această marcă în ultimii 40 de ani.

În plus, Peneş îl acuză pe Marius Tucă şi de faptul că a deturnat intenţiile colecţiei: „Sintagma «Biblioteca pentru toţi» dezvăluie faptul că această colecţie se adresează tuturor segmentelor de public, elevilor în formare, publicului larg, precum şi intelectualilor rafinaţi. Or acest lucru presupune editarea unor opere din literatura română, precum şi din literatura universală, şi nicidecum doar literatură română contemporană, cum este cazul colecţiei editate de dl Marius Tucă împreună cu «Jurnalul Naţional»“.

Cum joacă OSIM?

În luna mai, la trei luni după ce Marius Tucă şi-a depus solicitarea, Oficiul de Stat Pentru Invenţii şi Mărci a emis un aviz negativ în privinţa atribuirii mărcii. Experţii au considerat în acel moment că „Biblioteca pentru toţi“ este o marcă larg cunoscută în România şi este protejată prin lege. Numai că mai târziu, Marius Tucă – persoană privată – a primit din partea OSIM decizia de înregistrare a mărcii „Biblioteca pentru toţi“, iar la 28 august decizia a fost publicată în Buletinul Oficial de Proprietate Intelectuală.

Din acel moment curge o perioadă de trei luni în care orice persoană interesată poate depune opoziţie. Ministerul Culturii a depus opoziţia la 8 octombrie, sub semnătura secretarului general Mircea Staicu. Dacă ministerul ar fi apelat la instanţele civile pentru protejarea brandului său, afacerea ilegală a lui Marius Tucă ar fi fost blocată înainte ca acesta să comită fapta de contrafacere.

Cum joacă ministerul?

Opoziţia depusă la OSIM de către Ministerul Culturii este un demers necesar, însă întârziat şi incomplet. Potrivit experţilor în proprietate intelectuală consultaţi de „Adevărul”, ministerul putea curma uzurparea brandului pe care îl deţine încă din martie, când cărţile lui Tucă au început să fie puse pe piaţă. Ministerul Culturii putea solicita instanţei de judecată să dispună, pe cale de ordonanţă preşedinţială, suspendarea folosirii de către „Jurnalul Naţional” a mărcii „Biblioteca pentru toţi” şi „BPT” până la verdictul OSIM.

De asemenea, deşi putea şi îi revenea de drept această obligaţie legală, Ministerul Culturii nu numai că nu a apelat la instanţele civile pentru protejarea brandului său, dar, mai mult, nici nu a sesizat organele de cercetare penală, oficialii Ministerului Culturii putând fi acuzaţi de infracţiunea de omisiune a sesizării organelor judiciare.

Tucă tace şi face

Contactat pentru a comenta acuzaţiile, directorul „Jurnalului Naţional“, Marius Tucă, a refuzat să ne ofere o explicaţie privind acest caz: „Hai să ne oprim cu discuţia, că pe urmă te dai mare că ai vorbit cu mine“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite