Microsoft înlocuieşte jurnaliştii de ştiri cu programe cu inteligenţă artificială

Microsoft înlocuieşte jurnaliştii de ştiri
cu programe cu inteligenţă artificială

FOTO Shutterstock

Cincizeci de jurnalişti de ştiri, care lucrau în Statele Unite şi Marea Britanie, au intrat în preaviz după ce Microsoft a decis să-i înlocuiască cu software cu inteligenţă artificială.

Ştiri pe aceeaşi temă

Personalului care menţine paginile de ştiri pe site-ul MSN şi din browserul Edge - folosit de milioane de oameni în fiecare zi, i s-a spus că nu va mai fi necesar, pentru că programele cu AI îi va face munca.

Aproximativ 27 de persoane angajate de PA Media, o agenţie de presă britanică, au fost anunţate joi, 28 mai, că îşi vor pierde locurile de muncă într-o lună, după ce Microsoft a decis să înceteze să folosească oameni pentru a selecta şi edita articole de ştiri din paginile sale.

Angajaţilor li s-a spus că decizia Microsoft de a încheia contractul cu PA Media a fost luată rapid, ca parte a unei schimbări globale a oamenilor cu programele automatizate de ştiri.

Un membru al personalului care a lucrat în echipă a spus: „Îmi petrec tot timpul citind despre modul în care automatizarea şi AI vor prelua toate locurile de muncă şi am ajuns în acel punct - AI mi-a luat jobul”.

Jurnaliştii de la Al Jazeera au vorbit despre acest fenomen cu Meera Selva, director al Reuters Institute, care se ocupă cu studiul jurnalismului în cadrul Universităţii Oxford.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat: „Suntem în proces de a renunţa la echipa Microsoft care lucrează la PA şi facem tot ce putem pentru a-i sprijini pe foştii angajaţi. Suntem mândri de munca pe care am făcut-o pentru Microsoft şi ştim că am oferit un serviciu de înaltă calitate”.
 
Un purtător de cuvânt al Microsoft a spus: „La fel ca toate companiile, ne evaluăm activitatea în mod regulat. Aceasta poate duce la creşterea investiţiilor în unele locuri şi, din când în când, la scăderea în altele. Aceste decizii nu sunt rezultatul actualei pandemii”.
 
Multe companii de tehnologie experimentează utilizarea Inteligenţei Artificiale în jurnalism, precum Google, care finanţează proiecte de acest gen. Deocamdată, automatizarea scrierii articolelor nu a fost implementată pe scară largă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: