Americanii îi pot spiona şi pe cei care nu sunt pe Internet: Statele Unite au cel mai mare avantaj din istorie

Americanii îi pot spiona şi pe cei care nu sunt pe Internet: Statele Unite au cel mai mare avantaj din istorie

Dezvăluirile despre spionajul NSA au acoperit doar uneltele folosite de agenţie pe Internet şi în telefonia mobilă, dar aceasta nu este limitată la cele două medii. Un nou raport arată că NSA poate spiona oamenii şi când aceştia n-au acces la Internet, folosind undele radio şi dispozitive speciale.

NSA are în circa 100 de mii de computere din lume un software special prin care pot supraveghea şi fără conexiune la Internet. „The New York Times“ notează că pe măsură ce hackerii s-au concentrat pe exploatarea Internetului, NSA n-a uitat de mediul offline, motiv pentru care are această tehnologie secretă care îi permite să citească şi modifice date în computere.

Agenţia dispune de această tehnologie încă din 2008 şi se bazează pe transmiterea informaţiilor, prin unde radio pe o frecvenţă radio secretă, de la plăcile de bază sau carduri USB în care au fost inserate cipuri speciale şi care, la rândul lor, au fost introduse fără cunoştinţa utilizatorilor în computere. În unele cazuri, datele sunt trimise spre o staţie-releu pe care agenţiile de informaţii o pot configura la kilometri depărtare de ţintă. Uneori, staţia este suficient de mică încât poate fi cărată într-o servietă.

„Ce-i nou aici sunt amploarea şi gradul de dezvoltare ale capacităţii agenţiei de informaţii de a intra în computere şi reţele la care nimeni nu a avut acces înainte“, a declarat James Andrew Lewis, expert în securitate cibernetică la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington. „Unele dintre aceste modalităţi de spionare au fost disponibile de ceva timp, dar combinaţia dintre penetrarea sistemelor prin software şi realizarea acestui lucru prin unde radio le oferă Statelor Unite un avantaj pe care nu l-au avut niciodată“.

Cum funcţionează spionajul NSA prin unde radio: 1 - cipurile NSA sunt introduse în conectori USB; unele computere au lipite astfel de circuite pe plăcile de bază. 2 - informaţiile sunt trimise către servieta NSA sau către o staţie-releu fixă; rază de acoperire de până la 13 kilometri. 3 - staţia de pe teren trimite date către centrul de operaţiuni al NSA. 4 - pot fi folosite şi programele de tip malware.

 

NY Times notează şi că această tehnologie a ajutat la rezolvarea unei probleme pe care au avut-o agenţiile de spionaj. Companiile din IT s-au străduit ani de zile să îşi facă produsele software şi hardware impenetrabile, unele dintre ele fiind din SUA, dar acum toate aceste eforturi nu mai au aceeaşi importanţă. Produsele care trebuiau să fie invulnerabile la spionaj sau atacuri cibernetice pot fi uşor de exploatat de către NSA.

Totuşi, în cele mai multe cazuri, partea hardware trebuie să fie introdusă fizic de către un spion, un producător sau un utilizator. Spre finalul anului trecut s-a aflat prima dată despre tactica NSA de a umbla la echipamentele IT pentru a le implanta cipuri de spionaj. Agenţia însă nu-şi schimbă versiunea, ceea ce face e o formă de apărare activă faţă de ameninţările externe la adresa SUA.

„Activităţile NSA sunt concentrate şi dezvoltate contra ameninţărilor externe. Nu folosim aceste capabilităţi pentru a fura secretele companiilor străine în numele sau folosul companiilor noastre“, a spus un purtător de cuvânt al agenţiei. N-a comentat însă şi veştile despre programul Quantum prin care ar fi obţinut informaţii din computerele armatei ruse, poliţiei şi cartelurilor de droguri din Mexic ori din cele ale organizaţiilor comerciale din Uniunea Europeană. Quantum a fost aplicat şi în obţinere de informaţii din Arabia Saudită, India şi Pakistan, ţări aliate SUA în lupta contra terorismului.

Află mai multe despre NSA:

Scandalul NSA: cum se infectează un computer înainte de a fi cumpărat şi de unde sunt spionate companii precum Facebook sau Yahoo

NSA vorbeşte după cel mai greu an: Edward Snowden e inamicul principal, dar supraveghearea nu e deloc rea

NSA elaborează un aparat universal pentru decriptare

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările