Se scumpeşte apa. Vom plăti facturi mai mari în medie cu 13 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traiul în judeţ va fi şi mai scump de luna viitoare, după ce Compania de Apă Someş, Sucursala Sălaj, va majora tarifele. Scumpirea, susţin reprezentanţii companiei, ar fi fost ordonată de BERD şi BEI.

 Cu toate că veniturile sălăjenilor nu au crescut, ba dimpotrivă, s-au redus semnificativ, preţurile îşi continuă trendul ascendent. După alimentele şi produsele de larg consum, a venit acum rândul utilităţilor să se scumpească. Este vorba, mai exact, despre factura la apă, pentru care vom scoate din buzunar, în medie, mai mult cu 10 lei.

La un consum de 10 metri cubi, factura creşte cu 13 lei

Potrivit directorului Companiei de Apă Cluj – Sucursala Sălaj, Marcel Zaharia, preţul unui metru cub de apă potabilă va ajunge la aproximativ 3 lei (2,39 de lei plus TVA), de la 2,7 lei cât este acum, iar cel al apei canalizate va creşte cu un leu, de la 1,53 de lei cât este acum, la 2,54. La o familie cu un consum mediu de 10 metri cubi de apă, valoarea facturii creşte, astfel, cu 3 lei pentru apa potabilă şi cu 10 lei la canalizată, rezultând o creştere a valorii facturii de 13 lei.

Ordin de la finanţatori


Zaharia spune că majorarea preţului a fost impusă de finanţatorii programelor de investiţii derulate de companie, respectiv de BERD (pentru Programul SAMTID) şi BEI (pentru programul de extidnere şi reabilitare a reţelei de canalizare). „Sunt majorări convenite printr-un memorandum încheiat de companie cu cele două bănci şi se aplică din 2007 şi până anul viitor. În fiecare an, data la care intră în vigoare aceste majorări este 1 iulie”, precizează directorul.

Scumpirea a primit deja avizul ANRSC urmând doar să mai fie aprobată şi de Asociaţia Regională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someş-Tisa. Noile tarife se vor aplica în întreaga arie regională deservită de Compania de Apă, respectiv în judeţele Cluj şi Sălaj. În judeţul nostru este vorba despre cele patru oraşe, plus 34 de localităţi din mediul rural: Lozna, Boghiş, Bozieş, Nuşfalău, Ip, Zăuan, Ileanda, Răstoci, Bizuşa, Letca, Lemniu, Topliţa, Valcău de Sus, Valcău de Jos, Românaşi, Chichişa, Poarta Sălajului, Someş Odorhei, Stâna, Bocşa, Borla, Câmpia Sălajului, Sălăjeni, Crişeni, Hereclean, Badon, Guruslău, Panic, Var,Cuceu, Rona, Husia, Crasna şi Bilghez.

Cifră: 643 este numărul scărilor de bloc din Zalău care au încheiat noile contracte cu Compania de Apă

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite