Mâncare din bucătăria bunicii. Cum prepari gustoasele „păstăi aite“
0Mâncarea de fasole verde cu usturoi şi roşii este un preparat de vară, savuros, rapid şi hrănitor, care vă va aminti, cu siguranţă, de gusturile copilăriei.
Cunoscută în zona Ardealului sub denumirea de "păstăi aite cu porodici", acest fel de mâncare abundă în legume gustoase şi savuroase, învăluite de aroma inconfundabilă a usturoiului. Reţeta preparatului este oferită cititorilor "Adevărul" de către cunoscutul bucătar sălăjean Mircea Groza.
Alegeţi păstăile, le spălaţi, le îndepărtaţi vârfurile, apoi le rupeţi în bucăţi de dimensiunile dorite. Le puneţi la fiert în apă cu sare, împreună cu două frunze de ţelină şi trei fire de cimbru verde. Curăţaţi doi morcovi, două-trei rădăcini de pătrunjel şi o bucată de rădăcină de ţelină şi le tocaţi. Procedaţi la fel şi cu o ceapă şi trei ardei.
Într-o cratiţă puneţi ceapa la călit, la foc molcom, amestecând continuu, pentru a nu se arde. Peste puneţi zarzavaturile, când s-au înmuiat puţin, adăugaţi ardeiul, precum şi două căpăţâni de usturoi verde mărunţit. Le lăsaţi pe foc, să se combine aromele, completaţi cu o lingură de făină, puţină boia dulce şi trei roşii opărit, decojite şi tocate sau date pe răzătoarea mare. Amestecaţi totul şi diluaţi cu apa în care aţi fiert păstăile. După ce s-au fiert legumele, adăugaţi fasolea verde, săraţi şi piperaţi după gust, completaţi cu încă puţină apă şi presăraţi mărar verde tocat şi, eventual, frunze de pătrunjel. Mai daţi un clocot şi mâncarea este gata.
Serviţi ca atare, ca fel vegetarian ori mâncare de post, sau alături de friptură.
Poftă bună!
Vă mai recomandăm:
Reţeta celui mai gustos gulaş. Care sunt ingredientele care îi dau savoare
Delicatesă cu hribi. Reţeta unei ciorbe aromate pe care trebuie neapărat s-o încerci