30 la sută dintre jucăriile din magazinele din Sălaj, periculoase pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jucării periculoase, fără avertismente, indicaţii şi preţul afişat. Sunt doar câteva dintre neregulile constatate de către inspectorii de la Protecţia Consumatorului.Un control tematic făcut de CJPC Sălaj la opt magazine de jucării din judeţ a identificat abateri în asigurarea securităţii celor mici la patru dintre operatorii economici verificaţi.

Din cele o mie de jucării verificate zilele trecute de inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) în magazinele de profil din judeţ, aproximativ o treime au fost găsite cu nereguli – susţine Claudiu Silaghi, directorul acestei instituţii.

Verificările s-au făcut în cadrul unui control tematic dispus de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului pentru a se vedea modul de asigurare a securităţii jucăriilor, în contextul în care decembrie este o lună în care se cumpără mai mult ca în restul anului astfel de produse.

Jucării periculoase

Potrivit lui Silaghi, au fost controlate opt magazine, dintre care în patru au fost găsite nereguli. Principala neregulă constatată în cele patru magazine a fost că jucăriile nu aveau avertismentele şi indicaţiile de utilizare traduse în limba română. „Este vorba despre jucăriile care conţin piese mici, care se pot desprinde uşor şi care pot ajunge să fie înghiţite de copii şi să le cuazeze sufocarea. Au fost nenumărate astfel de cazuri în toată ţara“, explică Silaghi, precizând că în cazul acestor jucării, părinţii sau cei care le cumpără trebuie să fie avertizaţi că ele nu sunt potrivite decât peste o anumită vârstă.

La acelaşi control, inspectorii CJPC au constatat şi că cei mai mulţi comercianţi nu afişează preţul jucăriilor. Pentru toate aceste nereguli, comercianţii în cauză au fost amendaţi cu 1.100 de lei, iar 290 de jucării au fost oprite de la vânzare.

Gem de zmeură făcut exclusiv din mere uscate

În aceeaşi perioadă, inspectorii au oprit de la comercializare şi gemurile de zmeură şi căpşuni purtând marca Grand Defne. „Pe etichetă scria că borcanele conţin, după caz, gem de zmeură ori marmelatta de căpşune, însă din analiza compoziţiei a rezultat că în borcanele respective nu era nici urmă din fructele respective. Conţinutul era, de fapt, piure din mere uscate, cu arome de zmeură sau căpşune, ce inducea în eroare consumatorul“, a mai spus Claudiu Silaghi.

Operatorii de telefonie mobilă, verificaţi

Controalele inspectorilor de la CJPC continuă în această perioadă la agenţii economici ce vând produse alimentare, nealimentare şi cei ce au ca obiect de activitate serviciile. „Verificăm contractele întocmite de operatorii de telefonie mobilă, pentru că se pare că există încălcări ale legii la unii dintre ei“, spune Silaghi.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite