Medicul pentru care şpaga nu există: „Au fost momente când am cumpărat din banii proprii inclusiv aţa pentru sutură”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Luni, 18 septembrie, la Tribunalul Vaslui a fost audiat în calitate de martor medicul Laura Porumboiu, cunoscut ginecolog al Spitalului Judeţean de Urgenţă. Aceasta a dat declaraţii în dosarul în care trei medici ginecologi, foşti colegi, sunt judecaţi pentru fapte de corupţie.

Audiată şi în timpul urmăririi penale, medicul Laura Porumboiu a declarat judecătorilor că îşi menţine declaraţia dată în faţa procurorilor, venind cu precizări în legătură cu ziua în care ofiţerii anticorupţie au descins la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui. 

”Am aflat de percheziţii de la colegi, probabil de la doamna doctor Istrate. Eram în camera de gardă, acolo era şi doamna manager. La un moment dat, doamna manager mi-a spus să o anunţ pe doamna doctor Rusu (şefa secţiei n.r.) să vină în camera de gardă pentru că era solicitată de anchetatori. Dumneaei era în blocul operator, la o intervenţie, alături de doamna doctor Andrei (inculpată în dosar n.r.). A rămas în blocul operator doar doamna doctor Andrei, care era mâna a doua la intervenţie”, a precizat Laura Porumboiu.

Interogată de judecători dacă ştie despre medici care ar fi cerut sau primit mită de la pacienţi, medicul Porumboiu a arătat că nu ştie de astfel de cazuri: ”Pot să vă spun că eu nu am primit niciodată nicio sumă de bani. Nu ştiu dacă alţi medici au obiceiul de a solicita sume de bani”.

”Medicul antişpagă”

Ginecolog la spitalul din Vaslui din anul 2009, Laura Porumboiu, dincolo de competenţele profesionale, şi-a câştigat statutul de ”medicul antişpagă”, fiind cunoscută ca fiind printre puţinii medici din cadrul unităţii medicale care refuză orice formă de atenţie din partea pacientelor şi care nu realizează avorturi la cerere.

În timpul audierilor, doctoriţa Porumboiu a declarat că nu de puţine ori a cumpărat din banii proprii materiale sanitare şi medicamente cu care ”să poate ieşi cu bine din gardă”.

”Au fost momente în care noi medicii am contribuit cu sume de bani pentru a cumpăra anumite dispozitive medicale sau medicamente. Au fost momente în care în farmacia spitalului nu aveam medicamentele iar ca să pot ieşi cu bine din gardă cumpăram din banii mei medicamente de care a-şi fi putut avea nevoie. Responsabilitatea actului medical, în timpul unei găzi îmi aparţine, iar eu ca medic trebuie să mă asigur că îl pot desfăşura în condiţii de siguranţă. Au fost momente în care am cumpărat inclusiv aţa pentru sutură”, a declarat medicul Porumboiu în sala de judecată. 

În privinţa celor trei medici inculpaţi în dosar, acuzaţi că jigneau şi umileau pacientele sărace, medicul Laura Porumboiu a declarat, de când este medic în cadrul secţiei Obstetrică-Ginecologie a spitalului din Vaslui, ”nu a remarcat  nimic în neregulă în comportamentul medicilor inculpaţi”.

”Eu doamnei doctor Andrei îi port un respect deosebit. Am realizat multe gărzi şi dumneaei şi nu m-a refuzat niciodată atunci când am avut nevoie de ajutor profesional. Pentru un tânăr medic specialist este mare lucru să ai parte de sprijin colegial”, a conchis dr. Porumboiu.

Doctorii inculpaţi

Cei trei medici de la spitalul din Vaslui judecaţi pentru corupţie sunt Doina Andrei, Simona Botez şi Adrian Tănăsescu. Cazul a stârnit revolta opiniei publice după ce interceptările realizate la dosar au scos la iveală limbajul violent pe care îl foloseau medicii acuzaţi la adresa pacientelor. 

Acestea erau numite ”scroafe”, ”vaci” sau ”proaste”, în timp ce pruncii nenăscuţi erau numiţi ”draci”. De altfel, limbajul violent al celor doi medici a scandalizat atât opinia publică cât şi pe magistraţii instanţelor din Iaşi şi Vaslui care au decis cercetarea şi mai apoi judecarea lor în stare de arest peventiv. 

„Din analiza convorbirilor interceptate, coroborate cu restul mijloacelor de probă administrate în cauză rezultă, dincolo de orice dubiu, faptul că inculpatele în cauză s-au îndepărtat de mult de Jurământul lui Hipocrate, uitând menirea şi nobleţea meseriei lor şi acţionează în marea majoritate a cazurilor în scop personal, doar cu intenţia de a realiza profituri materiale, indiferent de situaţia medicală şi financiară a pacienţilor pe care îi tratează şi pe care îi consideră simple obiecte, folosind la adresa pacienţilor apelative jignitoare”, au arătat procurorii în în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a medicilor.

Într-una din convorbirile telefonice interceptate de anchetatori, medicul Doina Andrei se plange unei asistente medicale că este căutată doar ”de proaste fără bani de autobuz”.  

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Doi ginecologi de la Spitalul Judeţean Vaslui, reţinuţi pentru luare de mită: doctoriţele Botez şi Andrei, în arest. Tănăsescu, sub control judiciar

Motivele eliberării doctoriţelor din Vaslui. Judecătorii spun că pacienţii sunt vinovaţi de corupţia din spitale şi dau şpagă pentru a fi trataţi preferenţial

FOTO Doctoriţele din Vaslui acuzate de avorturi ilegale şi internări fictive sunt cercetate în libertate. Judecătorii le-au interzis să mai profeseze ca medic

Interceptări uluitoare în cazul doctoriţelor şpăgare de la Vaslui: gravidele erau făcute „proaste“, „vaci“ sau „scroafe“. Bebeluşii - „draci“

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite