Dumitru Buzatu acuză judecătorii de la Vaslui de subiectivism: „Preiau cu copy-paste argumentele DNA“

0
Publicat:

Președintele suspendat al Consiliului Județean Vaslui a cerut strămutarea judecării măsurilor și excepțiilor dispuse de judecătorul de cameră preliminară în dosarul în care este judecat pentru luare de mită.

Dumitru Buzatu cere strămutarea procesului său la Iași FOTO Inquam Photos
Dumitru Buzatu cere strămutarea procesului său la Iași FOTO Inquam Photos

Dumitru Buzatu a cerut strămutarea dosarului său la Tribunalul Iași pe motiv că judecătorii de la Vaslui nu ar putea fi imparțiali.

Președintele suspendat al Consiliului Județean (CJ) Vaslui spune că acest lucru se datorează mediatizării excesive a cazului, care a generat o percepție publică defavorabilă și o presiune mare asupra instanței, iar din acest motiv nu poate avea un proces echitabil.

„În presa locală (mai mult chiar decât în cea națională) a fost lansată, cu intenție directă, calificată prin scop, o campanie brutală de promovare a judecăților de valoare fără bază factuală, în scopul direct și imediat al supunerii mele disprețului public – prin prezentarea subsemnatului ca fiind vinovat la nivel de certitudine de săvârșirea faptei pentru care s-a dispus suspectarea/ acuzarea / trimiterea în judecată, pretins comisă în exercitarea funcției de om politic cu o influență notorie în comunitatea locală, respectiv președinte al Consiliului Județean Vaslui (deși prioritară, în această etapă procesuală, este chiar prezumția de nevinovăție de care trebuie să mă bucur, potrivit legii, până la momentul la care o instanță de judecată va stabili, pe baza probatoriului administrat în cauză, în scopul aflării adevărului, dacă acuzațiile Ministerului Public sunt temeinice și fundamentate și dacă se impune/ nu se impune sancționarea mea, corelativ faptei și vinovăției”, se menționează în cerere.

Dumitru Buzatu își argumentează cererea și prin faptul că judecătorii care au soluționat măsurile preventive din dosarul său au preluat integral mai multe formulări din referatul DNA.

Un alt motiv îl reprezintă și faptul că o încheiere a Tribunalului Vaslui a fost tehnoredactată direct pe draftul referatului DNA, acesta din urmă fiind pus la dispoziția judecătorului de drepturi și libertăți pe un suport optic.

Prins cu mita în portbagaj

Fostul lider PSD a fost arestat preventiv pe 23 septembrie 2023, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. El a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract.

Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii acestuia, după ce i-ar fi primit într-un restaurant. 

„În perioada 8 mai - 7 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru (...) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziţie publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Judeţean Vaslui şi care avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiţii. În context (...), la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante", au stabilit anchetatorii.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, la sfârşitul anului trecut, trimiterea în judecată al președintelui suspendat al Consiliului Judeţean Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite