Şi-a urmat visul: tânărul artist Emanuel Gliga este pictor cu normă întreagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul a decis să-şi urmeze visul de a deveni un artist complet, indiferent de sacrificiile pe care le presupune acest lucru. Emanuel Gliga este, la doar 26 de ani, un artist cu o experienţă demnă de invidiat, chiar şi pentru colegi de-ai săi mai în vârstă. Chiar dacă este de abia în anul I de facultate, nu a făcut niciodată rabat de la meseria de artist.

 A plecat în mai multe ţări din Europa unde a fost pictor cu normă întreagă.
„După o perioadă am plecat prin Europa. Am participat la workshop-uri, am pictat, diferenţa faţă de ceea ce fac aici este că eram şi plătit pentru asta. Am fost în Italia, dar cel mai mult am stat în Andalusia. Nici acolo arta nu este foarte înţeleasă, însă, cei care o apreciau, plăteau pentru asta”, spune tânărul.

După doi ani şi jumătate petrecuţi în străinătate şi-a făcut mulţi prieteni şi a înţeles că nu este nicio ruşine să pui un preţ pe creaţiile tale. S-a întors însă acasă, iar acum speră că va reuşi să lucreze tot în artă. „Acum mă ocup de studio şi lucrez tot în domeniul artei”, mai spune Emanuel.
Principala sa specializare sunt portretele, un domeniu vast care a început să prindă tot mai mult teren în această perioadă. „La un portret este foarte importantă expresivitatea. Astfel poţi intra în caracterul omului. Un portretist trebuie să aibă foarte multe cunoştinţe de psihologie, ca să poată să transmită dincolo de imagine. Numai aşa merge. Trebuie să fie o relaţie sincercă între portretist şi modelul său”, mărturiseşte pictorul.

Chipul din spatele portretului

Culmea, în ultima perioadă tot mai mulţi oameni doresc ca un artist să le facă portretul, în detrimentul fotografiilor. „Foarte multă lumea vrea să i se facă portretul. Nu mai este o chestiune de grandomanie, ci de dorinţă de a avea un obiect de artă în casă, iar un portret ar putea fi cel mai potrivit”, a declarat Emanuel.

Bănăţean get-beget, tânărul tratează cu foarte multă seriozitate ceea ce are de făcut şi nici prin cap nu-i trece să renunţe la pasiunea sa pentru pictură, indiferent cât de greu îi va fi.

Chiar dacă portretele sunt punctul său forte, cărăşeanul stabilit în Timişoara nu renunţă la celelalte genuri stilistice ale picturii şi doreşte să execeleze în orice face. Participă la multe evenimente alternative, workshop-uri şi crede că arta, deşi nu este poate accesibilă pentru oricine, poate fi accesată de oricine. Concret, acesta a participat recent la Festivalul Accesart care a scos arta pe străzile Timişoarei, unde Emanuel a făcut ce ştie: cele mai frumoase portrete.

Întrebări şi răspunsuri
Dacă ar fi să o pictezi pe Gioconda zilelor noastre, cum ar arăta ea?
Cred că ar avea un râs mai sănătos, nu ştiu dacă la fel ca al nostru, al românilor, însă ar fi ceva mai plin. 

Cum ies românii de sub penel?
Din păcate, faţă de alte zone ale lumii, este foarte multă tristeşe, măcinare şi îngândurare pe chipul românului. E ceva de apăsare, ceva medidativ care îl bântuie chiar şi atunci când este fericit.

Ce tablou faimos al lumii ţi-ar fi plăcut să pictezi?
Cred că Guernica a lui Picasso. E realizată atât de bine şi reflectă exact tot ce a fost făcut în Spania de-a lungul timpului, încât consider că este o operă pe cât de complexă, pe atât de completă.

Ce-i place
Apreciez formele, omul pus în anumite ipostaze. Lumina este foarte importantă. Poate să flateze sau, din contră, să jignească un om. Arta maselor e puţin şablonistică şi de aceea, unele lucruri sunt puţin mai greu de realizat.

Ce nu-i place
Nu îmi place falsitatea, minciuna şi ipocrizia oamenilor, modul cum îşi tratează uneori semenii. Mă consider uman totuşi şi am pretenţia ca şi restul să se comporte cu mine în acelaşi mod.

Profil
Născut. 17.12.1983, Caransebeş
Studii. Anul I la Facultatea de Arte şi Design
Experienţă. Pictează de 15 ani
Familie. Necăsătorit

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite