EXCLUSIV AUDIO: Cum se negociază un loc la negru în cămin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imediat după ce repartizarea oficială a studenţilor în cămine s-a încheiat, anunţurile cu locuri de vânzare au apărut în toate colţurile Complexului Studenţesc. Un loc de cazare în căminul Politehnicii se dă cu 200 de euro şi tranzacţia se face fără chitanţă. Situaţia nu este singulară şi conform zvonurilor care circulă printre studenţi "taxa" pentru loc ajunge şi la 400 de euro.

Oficial, chiria lunară la un cămin al Politehnicii Timişoara nu depăşeşte 100 de lei, într-o cameră de cinci persoane. Neoficial, studenţii care au rămas fără cazare trebuie să plătească serios pentru un pat. „Eu cer 200 pentru loc. Stai pe numele meu", aşa suna răspunsul unei studente care s-a decis să renunţe la cazarea primită de la Universitate. Planul este simplu. Nimeni nu ştie că locul a fost vândut. Nici măcar colegele de cameră. Varianta ce trebuie promovată în faţa colegilor de cameră este schimbul de loc dintr-un cămin în altul. Ca povestea să nu ajungă la urechile administratorului de cămin, relaţia cu cei din cameră trebuie să fie una foarte bună. Studenţii mai mari, cu mai multă experienţă sunt cei care, în majoritatea cazurilor, îşi vând locurile de cazare. „N-am avut nicio problemă nici anul trecut", a mai spus Monia, masterandă.

Citeşte şi:

Iaşi: Cazarea „la negru“ în cămin: 150 euro. După negocieri, preţul scade cu 20 de euro (AUDIO)

Ghid de cazare pentru studenţi: La căminul privat mai scump ca în chirie

image

Reprezentanţii Universităţii Politehnica din Timişoara sunt la curent cu anunţurile de schimburi ilegale de locuri în cămin. „Noi nu aprobăm nici schimbul de locuri între studenţi. Cei care fac astfel de încercări riscă să fie exmatriculaţi", a spus Viorel Şerban, prorectorul Universiţăţii Politehnica Timişoara. În cazurile, foarte greu de demonstrat, în care studenţii sunt surprinşi că au făcut astfel de tranzacţii aceştia nu mai au dreptul să fie cazaţi în căminele universităţii la care studiază şi vor plăti o penalizare care poate ajunge la 200 de lei. „Se poate ajunge şi la exmatriculare. Din păcate, este foarte greu să îi prinzi", a mai spus prorectorul. Reprezentanţii universităţii şi administratorii de cămin au doar două arme la dispoziţie în faţa celor care îşi vând locurile de cazare pe sume mari de bani. Un comitet de studenţi şi controalele surpriză. „Anul trecut spre exemplu, la o lună după ce s-a încheiat cazarea, am dat afară foarte mulţi studenţi din cămine din astfel de motive", a spus Viorel Şerban.

Început de familie într-un cămin: totul despre cazarea în Complexul Studenţesc

image

EDIŢIA DE VEST Criza înghesuie studenţii în cămine la Timişoara

Studenţii ştiu deja când şi unde se poate merge cu „şpaga" la administraţie. Conform zvonurilor care circulă printre studenţi, în căminul 17 spre exemplu, taxele pentru un loc pornesc de la 200 de euro şi pot ajunge şi la 400. „Cred că depinde prin cine mergi şi când mergi", a spus Alexandru, student în anul trei la Universitatea de Vest. Aceleaşi zvonuri anunţă că perioada de cazare la negru în căminul 16, începe după jumătatea lunii viitoare, după ce vor fi cazaţi şi studenţii străini.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite