Din nou film la cinema „Victoria” din Timişoara, după mai bine de 20 de ani VIDEO FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima proiecţie de film după mulţi ani la Victoria  FOTO Ş.Both
Prima proiecţie de film după mulţi ani la Victoria  FOTO Ş.Both

Prima proiecţie de film cu public după mai bine de 20 de ani în cinematograful Victoria din Timişoara, reabilitat cu peste două milioane de euro, a avut loc aseară, în cadrul unei proiecţi de gală al Festivalului Filmului European.

GALERIE FOTO

Cinematograful Victoria din cartierul Elisabetin a fost din nou plin după mai bine de 20 de ani. De fapt, spaţiul de pe strada Ciprian Porumbescu a devenit din nou cinematograf, după ce în ultimii ani avut tot felul de alte funcţiuni. A fost club, centru medical, depozit şi în final ruină. 

Cinema Victoria este primul din cele patru cinematografe recuperate de muncipalitate de la RADEF şi transformat spectaculos pentru Timişoara-Capitală Culturală Europeană.

Marea veste e că în sfârşit există un spaţiu la Timişoara, în afară de mall, care arată a cinema, care miroase a cinema, în care poţi vedea filme de pe proiector şi pe un ecran de ultimă generaţie. 

Aseară, la prima proiecţie, sala a fost plină. Au venit şi oameni care au mai prins cinema Victoria în vremurile sale de glorie.

 „Era un cinematograf de cartier, dar era foarte frumos. Am văzut filme frumoase. Chiar m-am gândit înainte să vin, aici am văzut <Omul cu o mie de feţe>, <Undeva în Europa>, <Tânăra gardă>, erau filme cu mari artişti care erau pe timpuri. Mă bucur că s-a redeschis. E un moment frumos pentru cartierul Elisabetin şi pentru toată Timişoara. Mai sunt şi amatori de cinematograf”, a declarat un timişorean.

“Aici veneam când eram copil, pe vremea lui Ceauşescu, în anii 80. Toată gaşca din cartier venea aici. Nu era aşa scump biletul, costa cam cinci lei, cam cât era o pâine. Erau filme româneşti, indiene, ruseşti, erau şi filme Nord Coreene, erau de toate”, a spus un alt cinefil.

Prima proiecţie de film după mulţi ani la Victoria  FOTO Ş.Both

“Nu era foarte departe de universitate şi obişnuiam să vin aici. Nu mai ţin minte ce filme am văzut aici, dar îmi plăcea să merg la cinema. Eram cu gaşca, erm student. Dacă prindeam şi un film la care nu era aşa înghesuială, era senzaţional. M-am bucurat foarte mult să aflu că sala se redă publicului”, a afirmat Simion Giurcă, noul director al Asociaţiei pentru Promovarea Timişoarei.

Sala are 192 de locuri şi este dotată cu echipamente audio-video de ultimă oră. 
 

Lucrările au costat în juir de 2 milioane de euro. 60 la sută sunt bani de la Primăria Timişoara, iar 40 la sută de la Guvernul României, ca finanţare pentru proiectul Timişoara 2023.

Prima proiecţie de film după mulţi ani la Victoria  FOTO Ş.Both

Un festival dedicat Ucrainei

Ediţa cu numărul 26 a Festivalul Filmului European, a debutat la cinematograful Victoria cu un film ucrainean, „Numerele” în regia lui Oleg Stantsov. 

“Anul acesta, Festivalul Filmului European revine în sălile de cinematograf după doi ani de pauză, cu o ediţie la Bucureşti şi una la Timişoara. Ne-am dorit foarte mult să-l organizăm şi aici în pregătirea Capitalei Culturale Europene. Am obţinut filme de artă premiate la fesivaluri internaţionale. Ne bucuăm să oferim chiar prima proiecţie la Victoria, dar în luna iunie revenim cu un ciclu de filme europene. Filmul din această seară e un omagiu pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina. Întreg festivalul stă sub semnul solidarităţii cu creatorii de film din Ucraina”, a declarat Ioana Anghel de la Institutul Cultural Român, organizatorul festivalului.

Prima proiecţie de film după mulţi ani la Victoria  FOTO Ş.Both

Ceau, Cinema se mută la Victoria

Următoarea proiecţie ce va avea loc în 18 mai va fi un preambul la Festivalul Ceau Cinema. Cinema Victoria va fi şi principalul spaţiu în care se vor putea vedea filme în cadrul celui mai important film din Timşoara. 

“Eu sunt încântată de cum arată cinematograful. Sigur că mai sunt mici detalii care mai pot fi puse la punct. Aşteptăm acest moment de foarte mult timp, milităm de ani de zile pentru a avea un cinematograf de artă în oraş. Ideea este să reobişnuim oamenii să vină la cinematograf. Noi vom avea săptămâna viitoare o proiecţie Ceau, Cinema, iată că avem un loc adecvat în care să ne chemăm cinefilii. Partea competiţională a festivalului Ceau, Cinema va fi aici”, spune Nicoleta Ciocov, de la asociatia Marele Ecran.

Prima proiecţie de film după mulţi ani la Victoria  FOTO Ş.Both

Anul acesta, până în iarnă, se preconizează să fie gata şi cinematograful Dacia. De asemenenea, se lucrează la cele două cinematografe din centrul oraşlui, Studio şi Timiş, ambele urmând să fie gata pentru anul cultural 2023.Vă mai recomandăm să citiţi:

Victoria, primul cinema reabilitat din Timişoara. A costat două milioane de euro şi poate să funcţioneze ca o sală de spectacole VIDEO FOTO 

Transformarea radicală a unui vechi cinema. Trei milioane de euro pentru ceva unic în România FOTO

Victoria, primul cinema modernizat din Timişoara. Cum arată fosta sală a RADEF-ului în timpul reabilitării FOTO

S-a dat startul lucrărilor la Studio. Trei milioane de euro pentru cinematograful închis de peste 20 de ani FOTO VIDEO

FOTO Cum arată proiectul cinematografului de artă din Timişoara, finanţat de francezi şi donat primăriei pentru a face lucrările

FOTO Proiecţii de filme pe acoperiş. A fost prezentat proiectul futurist pentru Cinema Studio. “O adevărată bijuterie în plin centrul oraşului”

FOTO Fostul cinematograf Arta din Timişoara se transformă într-un hub cultural cu sprijinul Guvernului Ungariei

TimişoaraPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite