Autostrada Timişoara-Belgrad, mai aproape de realizare. Grindeanu şi omologul său din Serbia au semnat documentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grindeanu şi Tomislav Momirovici la Timişoara FOTO Ş.Both
Sorin Grindeanu şi Tomislav Momirovici la Timişoara FOTO Ş.Both

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor din România şi omologul său sârb Tomislav Momirovici au semnat, joi, 23 iunie, la Timişoara, protocolul de realizare a autostrăzii care va lega oraşul de pe Bega Moraviţa şi apoi de Belgrad.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor din România şi Tomislav Momirovici, ministrul Construcţiilor şi Transporturilor din Serbia, s-au întâlnit în Palatul Administrativ din Timişoara. După discuţii, cei doi demnitari au semnat au semnat protocolul pentru realizarea autostrăzii care va lega Timişoara de Belgrad. 

„Îi mulţumesc ministrului Momirovici pentru disponibilitatea de a veni astăzi la Timişoara şi de a semna acest momorandum foarte important pentru ambele ţări, pentru întărirea relaţiilor dintre România şi Serbia, pentru a trece de la drum expres, ce aveam în proiectare, la un profil de autostradă de la Timişoara la Moraviţa. În 2016 a mai fost o tentativă de a semna un asemenea memorandum, a fost o şedinţă româno-sârbă la Timişoara, între prim ministrul de atunci al României, Dacian Cioloş şi premierul de atunci al Serbiei, actualul preşedintele Alexandar Vucici. Din păcate partea română nu a considerat o prioritate acest proiect. Avem finanţare, face parte din Masterplanul General al Transportulul, este finanţare europeană, va face parte din Programul Operaţional Transporturi 2021-2027. Lipsea acest memorandum. Să avem autostradă şi nu drum expres. Lungimea tronsonului de la Timişoara la Moraviţa este de 73 de kilometri”, a spus Sorin Grindeanu. 

Grindeanu şi Momirovici FOTO Ş.Both

În acest moment ne aflăm în stadiul elaborării studiului de fezabilitate.  

„În toamna acestui an vom termina studiul de fezabilitate, primăvara anului viitor va fi lansată licitaţia pentru proiecţie şi execuţie. Sper că în vara anului viitor să avem câştigătorii şi să putem să lucrăm”, a mai spus Grindeanu. 

„Îmi exprim bucuria şi mulţumirea că semnăm acest acord în acest oraş minunat. Mă simt onorat că sunt aici. Încă din 2016 există marea noastră dorinţă ca acest acord să fie semnat, să facem legătura între oraşele Belgrad, Pancevo, Vârşeţ cu Timişoara. Sunt mulţumit că în guvernul României am găsit parteneri care doresc ca acest proiect să reuşească. Guvernul Serbiei doreşte ca acest proiect să fie dus la finalizare cât mai repede. Spre să ne revedem la începerea lucrărilor la acest drum”, a declarat Tomislav Momirovici, ministrul Construcţiilor şi Transportului din Serbia.  

Grindeanu şi Momirovici FOTO Ş.Both

Autostrada se desprinde din A1 în zona Remetea Mare, continuă în paralel cu centura Timişoara-Sud până în zona Giroc, unde va fi realizat un drum de legătură cu această centură. De acolo, traseul merge spre sud, pe ruta Jebel - Opatiţa - Stamora Germană - Moraviţa, până la graniţa cu Serbia. 

Grindeanu şi Momirovici FOTO Ş.Both

Vecinii vor avea de făcut drumul între Belgrad, Pancevo, Vârşeţ şi Moraviţa. 


Vă mai recomandăm să citiţi:

A fost ales traseul final pentru autostrada A9 Timişoara-Moraviţa. Pe unde va trece drumul rapid care leagă Banatul românesc de Belgrad

Preşedintele CJ Timiş nu vrea lucrare pe bani puţini la Autostrada Timişoara-Moraviţa: Trebuie gândit la nivel mare

Autostrada Timişoara-Moraviţa va conecta Banatul cu Belgrad, dar va asigura şi un drum rapid spre plajele din Muntenegru

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite