Restaurarea unei cule monument-istoric din Târgu Jiu s-a blocat la acoperiș. „Puțini meseriași știu să lucreze șiță“

0
Publicat:

Contractul de restaurare a culei monument-istoric de pe digul Jiului, din Parcul Central Târgu Jiu, unde se află sediul Centrului de Cercetare „Constantin Brâncuși“, va fi reziliat.

Restaurarea culei de pe digul Jiului s-a blocat la acoperiș Foto: Alin Ion
Restaurarea culei de pe digul Jiului s-a blocat la acoperiș Foto: Alin Ion

Lucrările ar fi trebuit terminate încă din vara anului trecut, dar societatea care a câștigat licitația a abandonat lucrarea deoarece nu a găsit lucrători care să  pună șiță pe acoperișul imobilului.

A fost gestionată de o societate care a demarat lucrările interioare. S-au blocat la învelitoare. Au motivat că sunt puțini meseriași care să știe să lucreze șiță. Au încercat diverse colaborări, însă s-au blocat definitiv. Din punctul meu de vedere, au abandonat lucrarea, deoarece trebuia finalizată din luna august a anului trecut. S-a demarat procedura de reziliere a contractului“, a spus Gabriel Coica, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

A fost primul sediu al Muzeului Județean

Pe acoperiș s-a pus folie în anumite locuri ca să nu se infiltreze apa în interiorul clădirii. În urmă cu aproximativ o săptămână, folia de protecție a fost smulsă de vânt.

S-au făcut verificări de către reprezentații Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși“ și apa nu a ajuns în interiorul clădirii. Folia a fost pusă la loc de către lucrătorii societății Primăriei Târgu Jiu“, a mai precizat Gabriel Coica.

Firma care se ocupă de restaurare se numește Simevada SRL, iar lucrarea se ridică la o valoare de 57.000 de euro.

Raul Chiriac, directorul Direcției de Investiții din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a explicat că în jur de 30 la sută din valoarea lucrării a fost decontată.

Se vor face evaluări cu privire la lucrările rămase de executat, după care lucrarea se va scoate la licitație“, mai spune Chiriac.

Cula a fost construită în anul 1926 de către Liga Națională a Femeilor Române – secția Gorj, care era condusă de către Arethia Tătărăscu, soția prim-ministrului de la acea vreme Gheorghe Tătărăscu, și a fost primul sediul al Muzeului Județean Gorj.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite