GALERIE FOTO/ În clasa a I-a la 32 de ani. Fiică şi mamă, colege de clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

16 elevi cu vârste cuprinse în 13 şi 32 de ani sunt înscrişi în clasele primare. 15 dintre ei sunt rromi din cartierele Luncilor şi Meteor din Târgu-Jiu. Aceştia vor să înveţe cel puţin opt clase pentru a-şi putea lua permisul, deschide firme sau pentru a se uita la telenovele.

Rodica Vijulie are vârsta de 32 de ani şi este elevă în clasa a I-a la Şcoala generală «Voievod Litovoi» din Târgu-Jiu. Femeia, de etnie rromă, este colegă de clasă chiar cu fiica ei, Anca, în vârstă de şase ani. Aceasta face parte, alături de alţi 15 elevi, din programul «A doua şansă», finanţat de Uniunea Europeană şi destinat şcolarizării persoanelor analfabete. Majoritatea dintre ei sunt de etnie rromă.

image

Rodica şi fiica ei sunt colege de bancă

Rodica Vijulie locuieşte în cartierul Meteor, unde trăiesc rromii înstăriţi din Târgu-Jiu. Fetiţa ei stă în prima bancă de lângă perete, iar ea în spatele ei, în cea de-a doua. Mai are o fată în vârstă de 14 ani, care este în clasa a VII-a. A venit la şcoală la această vârstă pentru că vrea să obţină permisul de conducere şi să-şi deschidă o firmă. S-a convins că fără un minim de şcoală nu are ce să facă în viaţă.

image

Rodica şi Anca învaţă primele litere ale alfabetului

„Au făcut fetele mele şcoală în locul meu. Vreau să-mi deschid o firmă şi să-mi iau permisul de conducere. Nu e greu la şcoală. Am zis că tot vin după fată să o iau de la şcoală şi de ce să nu fac şi eu opt clase. Fără carte, nu pot să fac nimic. Eu vin la cursuri în fiecare zi“. Atunci când era copilă, Rodica nu a fost lăsată de părinţi să meargă la şcoală. Aceasta s-a căsătorit de la vârsta de 13 ani. „Am venit la şcoală, dar părinţii nu m-au lăsat. Veneau după mine să mă ia acasă. Noi nu trebuia să stăm în preajma băieţilor până ne căsătorim. Aşa era obiceiul. Pe urmă nu m-a lăsat soţul să merg la şcoală şi eram ocupată cu treburile prin casă. Acum a fost de acord şi nu s-a mai opus“, ne spune Rodica Vijulie, cea mai vârstnică elevă.

Vrea să-şi deschidă o florărie


Ionică Matei are 31 de ani şi este în clasa a IV-a. Se descurcă mai bine la matematică, dar mai greu la limba şi literatură română. Vrea să facă opt clase ca să-şi poate deschide o florărie, pentru că a practicat de mic această meserie. „Am adus-o pe fata mea la şcoală şi mi-a cerut să o ajut la lecţii. Vreau să deschid o florărie. Am fost florar de mic. M-am gândit că e o ocazie unică ca să fac ceva în viaţă. Vreau să-mi deschid o florărie şi să obţin permisul de conducere. E greu pentru mine, dar încerc să ţin pasul. La română am ceva probleme, dar la matematică sunt as“, ne povesteşte Ionică.

image
image

Ionică, un as în ale matematicii

Nu a putut să meargă la şcoală atunci când ar fi trebuit, pentru că a trebuit să sta în stradă şi să vândă flori: „De la bunici am învăţat meseria de florar. Părinţii nu m-au lăsat să merg la şcoală  şi m-au pus la muncă. De la şase ani vindeam flori în stradă“.

Două clase într-un singur an

Lidia Pârvulescu este învăţătoarea elevilor adulţi. Programul «A doua şansă» se derulează la nivelul Şcolii generale «Voievod Litovoi» din anul 2005. A pregătit în jur de 50 de elevi care nu au făcut la timp şcoala. „Se descurcă binişor. Sunt ascultători şi disciplinaţi. Nu învaţă mai repede faţă de ceilalţi elevi. Au posibilitatea să facă doi ani într-unul singur şi, astfel, să termine clasa a IV-a în doar doi ani. Vin la cursuri trei zile pe săptămână. Majoritatea dintre ei merg mai departe la şcoala gimnazială, unde se pot înscrie la frecvenţă redusă“, a precizat Lidia Pârvulescu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite