Sănătate din semințe. „Grăunțele” care aduc cele mai multe beneficii pentru sănătate

0
Publicat:

Semințele pe care le găsim în natură sunt mici comori pline de nutrienți și beneficii pentru sănătate. Fiecare tip de sămânță are caracteristici specifice și poate contribui la bunăstarea noastră în moduri diferite.

Seminte. FOTO istock
Seminte. FOTO istock

Printre cele mai populare semințe, pe care le putem folosi în salate, de exemplu, sunt semințele de in, chiar sau dovleac.

Semințele de in, de exemplu, sunt bogate în fibre solubile, care ajută la reglarea tranzitului intestinal și la prevenirea constipației. Conțin lignani, substanțe cu efect antioxidant, care contribuie la menținerea echilibrului hormonal, dar au și acizii grași Omega-3 din semințele de in susțin sănătatea inimii și reduc riscul de boli cardiovasculare.

Semințele de chia sunt o sursă excelentă de proteine, fibre și acizi grași Omega-3. Consumul lor poate oferi energie și ajuta la menținerea senzației de sațietate, potrivit medium.com Fibrele din semințele de chia încetinesc absorbția zahărului din alimente, stabilizând nivelul glicemiei.

Semințele de susan sunt extraordinare și ele pentru oase și dinți sănătoși pentru că sunt pline de calciu, iar cele de floarea-soarelui au vitamina E și protejează celulele de stresul oxidativ. 

Conform medicinei tradiționale chineze, semințele de susan sunt considerate alimente care ne încălzesc, potrivit Times of India.  În timpul iernii, când vremea este rece, susanul poate ajuta la îmbunătățirea circulației și oferă o senzație de căldură. Semințele de susan sunt bogate în calorii și pot contribui la susținerea nivelului de energie.  

Semințele de susan sunt bogate în nutrienți. FOTO Shutterstock
Semințele de susan sunt bogate în nutrienți. FOTO Shutterstock

De asemenea, contribuie la menținerea sănătății pielii, arată healthline.com

Semințele de dovleac sunt pline de fitosteroli, care pot ajuta la menținerea sănătății prostatei, potrivit webmd.com. Sunt o sursă bună de magneziu, zinc și fier. Puteți scoate semințele dintr-un dovleac sculptat și le puteți prăji singur sau puteți cumpăra semințe de dovleac prăjite de la o băcănie sau un magazin de produse naturiste. 

Consumul semințelor de dovleac are numeroase beneficii FOTO Shutterstock
Consumul semințelor de dovleac are numeroase beneficii FOTO Shutterstock

 Semințele de dovleac sunt bogate în mulți antioxidanți care protejează celulele de daune cauzatoare de boli și reduc inflamația din organism. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de fibre alimentare. Studiile arată că alimentele antiinflamatoare vă pot ajuta să preveniți bolile cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Semințele de floarea-soarelui reprezintă o sursă de vitamina E, un antioxidant care protejează celulele de stresul oxidativ. Sunt bune pentru sănătatea pielii, având de partea lor acizii grași Omega-6. În timp ce activitatea fizică regulată și evitarea fumatului sunt modalități importante de a preveni apariția bolilor de inimă, alimentația joacă, de asemenea, un rol cheie, iar semințele de floarea-soarelui pot ajuta. 

În urma unei analize s-a ajuns la concluzia că semințele, inclusiv cele de floarea-soarelui, protejează inima datorită acțiunilor sinergice (combinate) ale grăsimilor bune, antioxidanților, fibrelor, proteinelor și mineralelor.  

Un alt studiu a analizat legătura dintre consumul de semințe și factorii de risc ai bolilor de inimă la aproape 900 de bărbați și femei. Cercetătorii au descoperit că femeile care consumau semințe o dată sau de două ori pe lună, inclusiv de floarea-soarelui, aveau niveluri semnificativ mai scăzute de colesterol total și de colesterol LDL (rău) în comparație cu cele care nu consumau semințe. În cazul bărbaților nu au fost observate modificări. 

Semințele de mac calmează sistemul nervos. Conțin alcaloizi cu efect sedativ, care pot ajuta la relaxare și reducerea stresului.

Semințele de cânepă sunt o sursă de proteine complete. Sunt o sursă excelentă de proteine complete, conținând toți aminoacizii esențiali. Conțin acizi grași Omega-3 și Omega-6 în proporții ideale.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite