Beneficiile surprinzătoare ale semințelor de floarea-soarelui. Sunt bogate în antioxidanți și pot reduce riscul de sindrom metabolic

0
Publicat:

Semințele de floarea-soarelui sunt bogate în antioxidanți, grăsimi bune, fibre, proteine vegetale, vitamina E și minerale. În plus, au o mulțime de beneficii asupra sănătății, conform Health.

Semințe de floarea-soarelui
Semințele de floarea-soarelui sunt bogate în seleniu și zinc. Foto: Arhivă

Îmbunătățesc funcția imunitară 

Semințele de floarea-soarelui susțin sistemul imunitar în mai multe feluri. Ele au proprietăți antimicrobiene, antibacteriene și antivirale, care ajută în lupta împotriva germenilor care ar putea să te îmbolnăvească. 

De asemenea, sunt bogate în seleniu și zinc, minerale importante în funcția imunitară. Ambele au efecte antiinflamatori. 

Un sfert de ceașcă de semințe de floarea-soarelui (fără coajă) asigură în jur de 40% din doza zilnică recomandată (DZA) de seleniu și peste 13% din DZA de zinc. 

 Pot preveni bolile cardiovasculare 

În timp ce activitatea fizică regulată și evitarea fumatului sunt modalități importante de a preveni apariția bolilor de inimă, alimentația joacă, de asemenea, un rol cheie, iar semințele de floarea-soarelui pot ajuta. 

În urma unei analize s-a ajuns la concluzia că semințele, inclusiv cele de floarea-soarelui, protejează inima datorită acțiunilor sinergice (combinate) ale grăsimilor bune, antioxidanților, fibrelor, proteinelor și mineralelor.  

Un alt studiu a analizat legătura dintre consumul de semințe și factorii de risc ai bolilor de inimă la aproape 900 de bărbați și femei. Cercetătorii au descoperit că femeile care consumau semințe o dată sau de două ori pe lună, inclusiv de floarea-soarelui, aveau niveluri semnificativ mai scăzute de colesterol total și de colesterol LDL (rău) în comparație cu cele care nu consumau semințe. În cazul bărbaților nu au fost observate modificări. 

Pot ajuta la prevenirea sau gestionarea diabetului 

Diabetul crește riscul de boli de inimă, de boli renale cronice și de pierderea vederii. 

În urma unei analize s-a ajuns la concluzia că semințele, inclusiv cele de floarea-soarelui, pot juca un rol important în reducerea nivelului de zahăr din sânge și pot fi utilizate în tratamentul diabetului de tip 2. Oamenii de știință susțin că substanțele bioactive din aceste semințe sunt responsabile de o mai bună reglare a glicemiei și de tratarea rezistenței la insulină.

Un rezumat al unei cercetări recente a enumerat semințele de floarea-soarelui printre „superalimentele pentru diabetul de tip 2", întrucât acestea pot preveni apariția bolilor și pot îmbunătăți starea generală de sănătate. Cercetătorii au observat că un consum de semințe de floarea-soarelui poate spori producția de insulină și reduce nivelul de zahăr din sânge. Efectele sunt parțial puse pe seama unui tip de antioxidant fenolic pe care îl conțin semințele de floarea-soarelui, numit acid clorogenic. 

Pot contribui la gestionarea sănătoasă a greutății 

Efectele antioxidante și antiinflamatorii ale acidului clorogenic din semințele de floarea-soarelui pot juca, de asemenea, un rol în menținerea greutății. 

Pot reduce riscul de sindrom metabolic 

Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care, laolaltă, cresc riscul de boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral și alte probleme grave de sănătate. Este posibil să fii diagnosticat cu sindrom metabolic dacă ai trei sau mai multe dintre următoarele afecțiuni: 

  • Hipertensiune arterială 
  • Nivel ridicat de zahăr în sânge 
  • Nivelul ridicat al trigliceridelor 
  • Colesterol HDL (colesterol bun) scăzut 
  • Obezitate abdominală 

Un studiu realizat recent a analizat legătura dintre consumul obișnuit de nuci și semințe și sindromul metabolic la peste 22.000 de adulți din SUA. Datele au arătat că, în comparație cu cei care nu consumă nuci și semințe, femeile, dar nu și bărbații, care consumau în mod regulat fie nuci, fie semințe, prezentau un risc mai mic de a dezvolta sindrom metabolic. 

Pot preveni apariția bolii ficatului gras non-alcoolic 

Boala ficatului gras non-alcoolic este o afecțiune caracterizată prin acumularea de grăsime în ficat. Obezitatea, sindromul metabolic și diabetul de tip 2 cresc probabilitatea de a dezvolta această afecțiune. 

În cadrul unui studiu au fost analizate date de la peste 25.000 de adulți din SUA și s-a constatat că un consum de nuci și semințe a fost legat de o șansă redusă de a dezvolta boala. La femei, acest lucru a fost relevant în cazul tuturor categoriilor de consum, dar a fost cel mai evident în grupul moderat (care a mâncat peste 20 de grame pe zi). Față de lipsa consumului de nuci și semințe, consumul unei porții moderate a fost legat de un risc cu 15% mai mic. 

În cazul bărbaților, un consum moderat de nuci și semințe a fost asociat cu un risc cu 9% mai mic în comparație cu cei care nu au consumat. 

Profilul nutrițional 

Semințele de floarea-soarelui sunt bogate în nutrienți. Aproximativ un sfert de cană de semințe de floarea-soarelui oferă: 

Calorii: 165  

Grăsimi: 14,1 grame (grăsimi saturate: 1,48 g; grăsimi nesaturate: 12, 62 g) 

Sodiu: 0,85 mg 

Carbohidrați: 6,82 g 

Fibre: 3,15 g 

Proteine: 5,48 g 

Vitamina E: 7,4 mg sau 49% din doza zilnică recomandată 

Seleniu: 22,5 mcg sau 40% din DZA 

Folat: 67,2 mcg sau 26,8% din DZA 

Zinc: 1,5 mg sau 13,6% din DZA 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite