Prima istorie a Lituaniei în limba română apare la Târgovişte
0
Volumul, publicat la editura Cetatea de Scaun din municipiu, este rezultatul cercetărilor a patru istorici, care au colaborat la această lucrare. „Istoria Lituaniei” dezvăluie atât rolul pe care l-a jucat Lituania în Europa centrală, cât şi relaţiile deloc de neglijat cu România.
Silviu Miloiu, Florin Anghel, Veniamin Ciobanu şi Zigmantas Kiaupa au pornit la drum în elaborarea acestei lucrări acum trei ani de zile, la iniţiativa Asociaţiei Române pentru Studii Baltice şi Nordice (ARSBN), din Târgovişte. Cei patru istorici sunt nume importante în domeniu. Silviu Miloiu este conferenţiar universitar la Universitatea Valahia din Târgovişte şi preşedinte al ARSBN Târgovişte, cel mai important specialist român în istoria ţărilor baltice şi nordice. Florin Anghel este conferenţiar universitar la Universitatea Ovidus din Constanţa, vicepreşedinte al ARSBN şi unul dintre cei mai importanţi istorici din generaţia sa, premiat de Academia Română. Veniamin Ciobanu este cercetător în cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”, unul dintre cei mai cunoscuţi istorici români, autor a zeci de volume în domeniul istoriei moderne. Celor trei români s-a alăturat Zigmantas Kiaupa, unul dintre cei mai mari istorici lituanieni, apreciat de comunitatea internaţională.
Cei patru istorici au avut sprijinul lui Vladimir Jarmolenko, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Lituania în România. Acesta semnează şi „Cuvântul către cititor” al cărţii. „Popoarele noastre sunt autohtone pe continentul european, fiind mai degrabă conlocuitoare. Au vieţuit veacuri întregi alături, posibil împreună, într-o Europă comună. Trebuie să recunoaştem faptul că ştim destul de puţin unii despre alţii. Nu mă îndoiesc de faptul că lucrarea publicată va putea îmbunătăţi această stare de lucruri”, scrie ambasadorul în mesajul său.
„Lituania este astăzi o ţară relativ mică, cu un potenţial demografic redus, care însă şi-a adus un aport pe scena istoriei europene care depăşeşte cu mult prejudecăţile curente despre lipsa de însemnătate a naţiunilor mici”, notează conf. univ. Silviu Miloiu în introducerea lucrării.
„Trebuie să medităm mai mult asupra locului nostru în Europa”
„Istoria Lituaniei” se bazează atât pe o minuţioasă cercetare în arhive, cât şi pe interviuri cu personalităţi. „Apariţia acestei lucrări marchează un moment aniversar – 20 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Lituania. A existat o imposibilitate în perioada comunistă, iar acesta este un prim pas concret în cunoaşterea acestei ţări”, a precizat, pentru „Adevarul”, Silviu Miloiu. „Este o primă etapă de cercetare. Sperăm că vom putea contribui la cunoaşterea mai bună a ceea ce ne-a apropiat şi a ceea ce ne-a despărţit în timp. Cititorii vor putea înţelege mai multe despre destinul Europei centrale în ansamblul ei. Trebuie să medităm mai mult asupra locului nostru în Europa decât să visăm la alte legături mai îndepărtate”, este de părere cercetătorul târgoviştean.
Istoria Lituaniei interferează cu cea a României încă din Evul Mediu. „Lituania a fost o mate putere a Europei central-estice. Au existat căsătorii, alinanţe, legături de vasalitate. Apoi au existat legături în cadrul Imperiului Rus, în secolele 19-20. Şi lituanienii au fost victime ale Pactului Ribbentrop-Molotov. Cu timpul vom cunoaşte aspecte importante ale istoriei României, continuând relaţiile cu lituanienii, pe încredere reciprocă şi cunoaştere”, este de părere Silviu Miloiu.
Cartea va fi oferită gratuit pe 8 noiembrie
Cartea va putea fi găsită în librăriile din toată ţara sau comandată pe internet, de pe site-ul ARSBN sau cel al editurii Cetatea de Scaun. Preţul unui volum este de 21,32 de lei fără TVA. Cei care vor participa pe 8 noiembrie la lansarea volumului vor avea ocazia însă de a o primi gratuit. „Cartea are un preţ modic pentru că a fost susţinută de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ministerul de Externe al Lituaniei şi Asociaţia Română pentru Studii Baltice şi Nordice. Ea va fi oferită gratuit pe 8 noiembrie celor interesaţi. Atunci, la ora 10.00 este programată, la Centrul Internaţional de Conferinţe al Universităţii Valahia Târgovişte, o conferinţă a unui fost ambasador al Italiei în Lituania. La ora 12.15 va avea loc lansarea cărţii, când se va oferi gratuit participanţilor”, a precizat Silviu Miloiu.