Cămătari și proxeneți, săltați de DIICOT. Ce au descoperit procurorii în locuințele lor VIDEO

0
Publicat:

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Dâmbovița, au destructurat un grup infracțional organizat, format din 14 persoane și specializat în proxenetism și camătă.

Cămătari și proxeneți, săltați de DIICOT. FOTO IPJ Dâmbovița
Cămătari și proxeneți, săltați de DIICOT. FOTO IPJ Dâmbovița

Polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, împreună cu un procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Dâmbovița, au efectuat 13 percheziții domiciliare, în județul Dâmbovița, fiind conduse la audieri 25 de persoane.

În urma perchezițiilor, polițiștii au indisponibilizat un laptop, 17 telefoane mobile, aproximativ 1.700 de grame de aur, 11.300 de euro, 300 de franci elvețieni, 3.300 de lei, 1.727 de contracte de amanet, actele de proprietate a 12 autoturisme, carduri bancare, bilete de avion, contracte de muncă și alte înscrisuri.

Cămătari și proxeneți, săltați de DIICOT. VIDEO IPJ Dâmbovița

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2019, în județul Dâmbovița, s-ar fi constituit un grup infracțional organizat, alcătuit din 14 persoane, în scopul comiterii infracțiunilor de proxenetism și camătă. Grupul infracțional organizat ar fi fost constituit pe criterii şi legături familiale și ar fi avut ca principal scop acordarea de bani cu împrumut către diferite persoane cărora le-ar fi impus, inclusiv prin acte de intimidare, plata unor dobânzi excesive, fiind obținute astfel venituri importante”, se arată într-un comunicat al IPJ Dâmbovița.

Suspecții ofereau împrumut în bani diverselor persoane care se confruntau cu dificultăți financiare.

Pentru a ascunde caracterul ilicit al împrumuturilor, bănuiții ar fi amanetat în prezența persoanelor vătămate o anumită cantitate de bijuterii, iar suma obținută ar fi fost împrumutată acestora. În schimbul sumei împrumutate, părțile vătămate ar fi trebuit să plătească atât dobânzile cămătărești (încasate bilunar), cât și cele percepute de casele de amanet pentru depozitarea bijuteriilor, dar și suma necesară răscumpărării acestora de la casele de amanet”, mai spun oamenii legii.

Totodată, membrii grupării ar fi implicați în fapte de racolare de tinere din diferite zone ale țării, înlesnire, determinare și exploatare a acestora în vederea prostituției în țări vest-europene, în special în Germania și Marea Britanie.

De asemenea, unul dintre membri, respectiv un bărbat, de 26 de ani, ar fi recrutat o tânără prin înșelăciune, dar și profitând de starea acesteia de vulnerabilitate, ulterior, ar fi exploatat-o prin obligarea la practicarea prostituției în Germania și România.

Față de cinci persoane a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, iar față de o alta, măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile, aceștia fiind cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, proxenetism și camătă.

Suspecții vor fi prezentați Tribunalului Dâmbovița cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile.

La activități au participat polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, Serviciului pentru Acțiuni Speciale Dâmbovița, jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița și Grupării de Jandarmi Mobilă Ploiești.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din Poliția Română.

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite