Portret/ Alin Harand dresează câini de la şase ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Harand
Alin Harand

Adolescentul este unul dintre specialiştii apreciaţi în Suceava. A obţinut premii importante la concursuri şi a acreditat chiar o nouă rasă de câine.

Când era mic, înhăma câinele ciobănesc la sanie şi se plimba pe drum cu el. „Şi acum fac la fel. Am un mascul de un an care trage şi 90 - 100 de kilograme. Chiar ieri l-am înhămat. Până acum, am crescut vreo 40 de câini de rasă şi vreau să mă specializez pe dresaj“, mărturiseşte tânărul.

A învăţat să dreseze de la vârsta de nouă ani, la început pentru el, apoi, de la 12 ani, pentru alţii. La numai 20 de ani, a ajuns să câştige din pasiunea lui. Atât medalii, cât şi bani. Ia în jur de 150 - 200 de euro ca să facă patrupedul să-şi asculte stăpânul.

„Dresajul poate să dureze o lună jumătate, poate două, depinde de câine. Am avut şi câini care nu s-au lăsat dresaţi din prima. Stăpânii îi aduceau deja mari şi nu erau obişnuiţi cu lesa“, spune Alin. A dresat mai mulţi câini ciobăneşti germani, care sunt rasă de luptă. A fost şi muşcat de câteva ori, însă s-a învăţat minte. Îi cunoaşte după ochi şi ştie cum să-i ia, să nu-i întărâte.

Alin este crescător de câini acreditat

A câştigat şi premii importante la competiţiile chinologice de frumuseţe şi se mândreşte cu unele dintre ele. Participă la concursuri de la şase ani, are experienţă şi a câştigat premiul CAC (câine apt campion), premiul „România prim-junior“ şi premiul „cel mai bun câine al rasei“. „Eu am înfiinţat în 2006 Canisa-Harand. Canisa înseamna că am mai mulţi câini şi sunt crescător, adică dacă împerechez doi câini, puii lor se vor chema Aik von Hause Harand“, adaugă dresorul.

Deoarece este bun în ceea ce face, prietenii apelează la sfaturi şi încearcă să fure meserie de la el pentru a-şi dresa câinii de acasă. Niciodată însă Alin nu-şi vinde secretele. Este de părere că fiecare dresor are tâlcul lui şi modul său de a se înţelege cu animalele. „Un câine nu iese la fel de bine pregătit de pe două mâini“, crede Alin.

Profil
Născut. 28 noiembrie 1989, Rădăuţi.
Studii. Este în anul I la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea „Ştefan cel Mare“, Suceava.
Familie. Are un frate de 10 ani.

Întrebări şi răspunsuri
Ai moştenit de la tatăl tău pasiunea aceasta. Fratele mai mic vă calcă pe urme?
Nu, are 10 ani şi nu-i plac câinii. Nu îi este frică, doar că nu se simte atras de ei. Preferă să se plimbe cu bicicleta decât să aibă grijă de ei. Eu i-am îndrăgit de mic, m-au fascinat şi mi-am dorit să-i pot învăţa lucruri pentru că sunt animale foarte deştepte.
La ce vârstă ai dresat primul câine?
La cinci ani. Era o căţea, o chema Bela. Mi-o dăduse tatăl meu şi de la el am învăţat şi primele lecţii de dresaj. Tata a crescut câini ciobăneşti tot de mic, este un fel de tradiţie de familie să avem câini în curte.
Ne-am mutat la casă ca să avem unde să-i ţinem.

Ce-i place
„Îmi place Bucovina. Nu aş pleca în altă parte în ţară. Dacă ar fi, aş accepta să locuiesc în altă ţară. În niciun caz nu mi-ar plăcea să trăiesc în Bucureşti, care nu are nimic natural“, spune Alin.

Ce nu-i place
„Nu îmi place că în România nu poţi să îţi realizezi un vis fără bani şi tot sistemul este corupt. Din cauza asta aş pleca în afară“, afirmă dresorul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite