CTP, despre botez: „E o stupizenie, toarnă-i de 3 ori apă cu cana pe cap. Nu-l primeşte Hristos printre iubitorii săi dacă îi toarnă apa cu cana?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Tudor Popescu
Cristian Tudor Popescu

Gazetarul Cristian Tudor Popescu consideră că ritualul botezului ar trebui schimbat, astfel încât acesta să nu mai pună în pericol viaţa nou-născuţilor.

Cristian Tudor Popescu a comentat, la Europa FM,  tragedia de la Suceava, acolo unde un bebeluş de doar câteva săptămâni murit la spital după ce a fost botezat conform canoanelor, fiind scufundat de trei ori în apa din cristelniţă.

„E o stupizenie, toarnă-i de 3 ori apă cu cana pe cap. Nu-l primeşte Hristos printre iubitorii săi dacă îi toarnă apa cu cana pe cap? Să ia aşa, cu gestul religios, apa în căuşul palmelor şi să-i dea drumul de 3 ori pe capul copilului sau adultului.”

Reacţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor pare mai degrabă o scenă desprinsă din Sparta, spune Cristian Tudor Popescu: „Dumnezeu procedează aidoma spartanilor, nu vrea, care va să zică, Dumnezeu să-l priveze de vreuna din binecuvântările sale. Ce ne spune Biserica? Că Dumnezeu i-a luat viaţa ca să nu trăiască lipsit de picioare, de ochi, să nu se chinuiască. Păi aşa procedau spartanii.”

Iustin, un bebeluş de şase săptămâni, a murit după ce a fost adus în stare critică la Spitalul Suceava, după ce a fost scufundat în apă, la slujba de botez. Decesul s-a produs în dimineaţa zilei de luni, 1 februarie, ora 6.00.

Este vorba despre un copil care a intrat în stop cardio-respirator după ceremonia religioasă de botez, oficiată la biserica ”Sfinţii Constantin şi Elena”, din cartierul Zamca al municipiului Suceava. 

Preotul a scufundat copilul născut prematur în cristelniţă, în totalitate. Imediat după, micuţul s-a învineţit, iar cei prezenţi au sunat la 112. Medicii ajunşi la faţa locului i-au acordat primul-ajutor, i-au scos o cantitate semnificativă de lichid din plămâni, l-au resuscitat şi apoi intubat. Copilul a fost transportat la spital şi internat în secţia de Terapie Intensivă. 

Protopopul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Doru Budeanu, susţine că bebeluşul ar fi plâns imediat după ce a fost scos din apă, semn că plămânii nu i-ar fi fost afectaţi. Protoiereul a aflat informaţia de la preotul care a oficiat botezul.

În urma tragediei de la Suceava în care un bebeluş a murit la câteva ore de la botez, în mediul online au fost iniţiate două campanii pentru modificarea ritualului religios.

Se cere Bisericii Ortodoxe Române să reglementeze practica acestui ritual religios: „Nu cerem anularea practicii Botezului, ci modificarea ei, astfel încât să fie prevenite aceste de riscuri inutile şi chiar absurde! Cum se poate face? Prin udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniţă şi nu cu smuceli şi chiar brutalitate, aşa cum se poate observa din dovezile filmate de-a lungul timpului”.

O altă campanie a fost iniţiată după aflarea veştii că micuţul a decedat, luni, 1 februarie. Prin aceasta se cere Bisericii Ortodoxe Române „interzicerea scufundării bebeluşilor în cristelniţă la botez”. În câteva ore, a adunat peste 1000 de semnături.

„Cerem renunţarea la acest obicei vechi şi nesănătos de a scufunda copilul cu totul în cristelniţă la ceremonia botezului! În cel mai bun caz, o scufundare parţială, până la brâu, ar fi de ajuns. Iar cel mai bine, ar fi să se ia obiceiul de la creştinii catolici, unde copilul doar se stropeşte cu apă, la taina botezului. De ce este important? Din cauza aşa zisului obicei creştin, mulţi bebeluşi au avut de suferit, iar în cele mai grave cazuri, s-a ajuns chiar la decesul copilului, ceea ce e de neacceptat în 2021”, explică iniţiatorul campaniei Declic.

Pe aceeaşi temă:

Ce spune un neonatolog despre scufundarea totală a bebeluşilor în timpul botezului

A murit bebeluşul ajuns în stare critică la spital după botez

Bebeluş în stare gravă la spital, după ce a fost scufundat în apă la slujba de botez

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite