Cum ne păzim de alergii primăvara. Medic: „Apa îşi modifică puţin caracterul, devine mai uşor de contaminat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este important să cunoaştem ce anume ne produce reacţia  alergică FOTO Adevărul
Este important să cunoaştem ce anume ne produce reacţia  alergică FOTO Adevărul

Primăvara este sezonul în care încep să ne chinuie simptomele alergiilor de tot felul, de la polen la insecte şi de la apă la schimbările de temperatură totul putând să ne afecteze, dacă avem „teren alergic“.

Gestul simplu de a mirosi o floare – iar ocaziile sunt nenumărate primăvara - se poate transforma într-un episod dramatic dacă vorbim de o alergie, simptomele unui episod alergic putând varia de la strănut, ochi înlăcrimaţi, pete cutanate, senzaţie de mâncărime, până la şocul anafilactic.

Alergenii sunt multipli, important este să cunoaştem dacă suntem predispuşi la a face o alergie, iar dacă avem această certitudine, să observăm care este factorul declanşator.

„Din cauza modificărilor climatice, primăvara apar o serie de noi alergeni: polenul, praful, chiar schimbările de temperatură produc şi ele, ca atare, apariţia de alergii. Apa îşi modifică şi ea caracterele un pic, devine mai uşor de contaminat, cantităţile mai mari de apă aduc mai multe reziduuri şi apar problemele, asta dacă vorbim de ape necontrolate, cum este cazul în mediul rural, de exemplu, dacă se foloseşte apa din fântână“, explică medicul de familie Viorel Dumitrescu.

„Încă de la naştere se pare că suntem privaţi de expunerea la diverse substanţe“

Grija manifestată de părinţi pentru creşterea „după manual“ a copiilor lor nu aduce doar beneficii. În timp s-a constatat că tendinţa de a-i aduce pe copii în contact cât mai târziu cu alergenii din mediul înconjurător are efecte negative. „Există în prezent nişte discuţii. Încă de la naştere se pare că suntem privaţi de expunerea la diverse substanţe, la alergeni şi, într-adevăr, se pare că faptul că noi am împins spre vârsta de 6-7 luni diversificarea, faptul că folosim foarte multe produse de curăţenie care îndepărtează expunerea la substanţe naturale, nu ne pregăteşte în general în viaţă pentru expunerea la diverse substanţe. Organismul nu creează anticorpi care să ne apere de diversele substanţe alergene. E dovenit că cei care vin foarte devreme în contact cu diverse substanţe din mediul natural fac mai greu alergii. Să ne gândim la copiii de la ţară, copiii care se joacă în curte, ei fac mai rar alergii. Îi întinde mama o bucată de pâine când îi e foame, mai ia, poate, şi de jos, atunci ei îşi creează anticorpi şi fac alergii mai puţin severe faţă de cei crescuţi în medii sterile. Promovăm de foarte multă vreme alimentaţia naturală, exclusiv la sân pentru o perioadă cât mai mare de timp. Prelungind foarte mult această perioadă, până la 6-7 luni, copilul nu mai vine în contact cu alergenii care ne înconjoară, nici digestivi, nici...“, explică medicul.

Cele mai frecvente alergii rămân, însă, primăvara, cele respiratorii, rinitele obişnuite şi conjunctivitele alergice fiind numeroase, însă, din cauza expunerii la înţepăturile de insecte, apar şi reacţiile cutanate.

„Ţine de fiecare, cert este însă faptul că venim mai des în contact cu diverse animale, apar muşcăturile de insecte, care iarăşi sunt o cauză de producere de alergii, începând cu banalele muşcături de ţânţari. Unii dintre noi facem chiar reacţii catastrofale, cea mai gravă fiind şocul anafilactic. Alergia se poate manifesta de la erupţia cutanată, până la inflamarea căilor respiratorii - de la nas până la plămâni, laringe... Se înmulţesc foarte mult laringitele în perioada aceasta, atât cele pur alergice, cât şi mixte – infecto-alergice. Principala cauză a laringitelor o constituie însă factorii care produc alergii“, a completat medicul.

Cum ne tratăm

În cazul unei alergii cutanate, de exemplu, vom acţiona gradual, ne sfătuieşte medicul, de la aplicarea unei simple coprese cu alcool sanitar, până la administrarea de antihistaminice, atunci când, evident, forma de manifestare nu este atât de gravă încât să necesite prezentarea de urgenţă la spital.

„La alergiile cutanate, de exemplu – o pată roşie, care produce şi mâncărime, putem să administrăm ceva topic, de la aplicarea unei simple comprese cu puţin spirt, până la administrarea unor unguente care conţin corticoizi. Sunt destul de eficiente. În mod normal, ar trebui să treacă rapid – 10-15 minute, dacă nu, administrăm un antihistaminic de tip loratadină, pe cale orală. Există şi pentru copiii micuţi, deşi nu se administrează sub 2 ani, există siropuri care pot fi administrate. Sub vârsta de 2 ani nu se administrează, este indicaţia producătorului“, a concluzionat medicul.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite