Decizie-șoc pentru șoferul care a omorât o familie de spanioli pe DN1. Pedeapsa primită de vinovat VIDEO

0
Publicat:

Decizia magistraților de la Curtea de Apel Alba Iulia este absolut surprinzătoare, în comparație cu cea a Tribunalului Sibiu care l-a condamnat inițial pe șoferul român care a curmat viața a patru spanioli în decembrie 2022. 

În toamna lui 2023, judecătorii sibieni au decis ca Ion Sporici, de 63 de ani, din Motru (județul Gorj), să stea după gratii 20 de ani și să plătească aproximativ 850.000 de euro despăgubiri, în urma accidentului provocat pe DN1, în Sibiu, soldat cu decesul unei familii de spanioli, formată din patru membri: părinți și două fiice, veniți în vacanță.

Doar că marți, 19 martie 2024, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au desființat, în primul rând, sentința primei instanțe și, în plus, au schimbat încadrarea juridică din omor calificat în ucidere din culpă, chiar dacă vinovatul și-a recunoscut vina cu lux de detalii.

În ciuda acestui lucru, pedeapsa i-a fost redusă la 10 ani de închisoare, iar complementar au fost micșorate și despăgubirile acordate pentru daune morale la doar 430.000 de euro. Decizia este definitivă.

Cum a stat deja după gratii mai bine de un an, Ion Sporici mai are de executat doar opt ani și jumătate de închisoare.

Ion Sporici, șoferul român care a curmat viața unei familii de spanioli pe DN1 Sibiu Colaj
Ion Sporici, șoferul român care a curmat viața unei familii de spanioli pe DN1 Sibiu Colaj

Ultima vacanță împreună

În seara de 4 decembrie 2022 s-a produs o teribilă tragedie pe șoselele României. Pe DN1, la Hula Bradului din Sibiu, un BMW Seria 5 condus de Ion Sporici a intrat pe contrasens, într-o zonă cu linie (marcaj longitudinal) continuă, unde depășirea era interzisă.

Circula cu 128 km/h (după cum avea să se dovedească ulterior), când s-a ciocnit frontal cu un Logan care se deplasa regulamentar pe sensul opus, cu 40 km /h, într-o zonă cu limita de 50 km/h. Autoturismul fusese închiriat de o familie de spanioli din Gran Canaria, din Arhipelagul Insulele Canare.

În urma impactului violent, au murit pe loc soții José și María del Carmen Rodríguez, în vârstă de 67 și respectiv 55 de ani. Fiica cea mare, Alicia del Carmen, în vârstă de 21 de ani, a murit pe drum spre spital, în ambulanță. Mezina, Cristina, de 15 ani, a supraviețuit mai puțin de o săptămână, în comă. 

Cu acordul rudelor, adolescentei i-au fost recoltate mai multe organe care au dus la salvarea vieții unor pacienți din trei țări - România, Germania și Elveția. 

Spaniolii veniseră în România la fiica cea mare, ocazie cu care au decis să profite ca să ne viziteze și țara.

„Cuplul a călătorit în România ca să petreacă vacanța cu fiica cea mare, studentă în anul IV la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC), care se afla la Universitatea din Sibiu prin Programul Erasmus”, aveau să menționeze la vremea respectivă jurnaliștii spanioli despre tragedia din România. 

În seara fatidică, familia Rodríguez se întorcea de la Brașov, spre Sibiu, cu cele două fiice. 

Inconștiență crasă la volan: „Am ațipit de multe ori, Dumnezeu m-a ținut în brațe”

La momentul tragediei, Ion Sporici venea din Germania, la iubita din România. A condus fără pauze, timp de 17 ore, chinuindu-se să nu adoarmă la volan, în ciuda mai multor incidente pe care le-a tot avut în trafic, pe traseu. S-a lovit de un parapete, era să intre într-o altă mașină, a schimbat benzile fără să semnalizeze și a frânat brusc fără motiv, pe autostradă, dar și alte manevre neregulamentare, precum depășiri ilegale, slalom printre camioane, punându-i în pericol și pe ceilalți participanți la trafic, după cum a reieșit din declarațiile martorilor, din propria declarație, dar și din mărturisirile pe care le-a făcut iubitei prin mesaje pe WhatsApp.

Cu toate acestea, și-a continuat drumul apelând la tot felul de tertipuri ca să rămână treaz: și-a pus mașina pe pilot automat, s-a lovit cu capul de tetieră, a dat muzica la maximum și a cântat din toți rărunchii, și-a deschis geamul ca să beneficieze de aerul rece de afară etc.

„Aveam o mantră pe care o fredonam..., consideram că mă ajută, mă protejează și mă duce în siguranță până la destinație... După cum ți-am zis, oboseala își spune cuvântul, am ațipit de multe ori, și Dumnezeu m-a <ținut în brațe> de fiecare dată...”, avea să mărturisească șoferul inconștient atât anchetatorilor, cât și în mesajele către iubită.

În ciuda acestui comportament, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au considerat că nu este vinovat de omor calificat. Ei au respins ca „inadmisibil“ apelul declarat de Fundația Română pentru Asistarea Victimelor Accidentelor împotriva sentinței Tribunalului Sibiu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite