Case dintr-un sit UNESCO scoase la vânzare pentru 16.000 de euro. Unde se află și cum se explică prețul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O primărie din Ardeal a scos la vânzare trei case, aflate într-un sit UNESCO, al căror preț de pornire este de 80.000 de lei. Localitatea în care se află concurează pentru „Cel mai frumos sat din lume”.

Biertan și biserica fortificată în patrimoniul UNESCO din Sibiu Foto Cătălin Vezetiu jpg
Biertan și biserica fortificată în patrimoniul UNESCO din Sibiu Foto Cătălin Vezetiu jpg

Casele scoase la licitație sunt în mediul rural, într-o localitate celebră a României - Biertan - una dintre primele așezări săsești din Ardeal. Comuna a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO grație unui monument unic care se regăsește aici - Biserica Fortificată Biertan, construită sub forma unei cetăți cu trei ziduri de protecție concentrice.

Nu este însă singurul punct de atracție al zonei care se laudă și cu casele sale vechi construite în stil baroc transilvănean, cu fațade pastelate și decorațiuni cu motive viticole. La Biertan se află „Închisoarea îndrăgostiților” construită într-unul dintre cele șapte turnuri ale fortificației, ca să servească drept loc de terapie de cuplu, rol pe care l-a îndeplinit cu succes sute de ani.

Revenind la proprietățile pe care localitatea le pune acum spre vânzare, trebuie menționat că două dintre acestea sunt situate în satul Biertan, care se și învecinează, iar cea de-a treia în satul Richiș. Licitația are ca preț de pornire - 80.000 de lei (16.000 de euro), pentru două dintre proprietăți. În ultimii ani, casele au fost locuite, dar când nu au mai putut fi găsiți chiriași s-a decis scoaterea lor la vânzare. 

Primarul comunei Biertan, Mircea Dragomir, a menționat că este vorba despre proprietăți destul de generoase, una dintre ele având peste 400 de metri pătrați. 

Cei interesați sunt așteptați să depună oferte până în data de 11 octombrie, ora 10.00. Licitația va avea loc în data de 16 octombrie, ora 10.00, la sediul Primăriei Biertan.

Proprietățile din Biertan   Sibiu Sit UNESCO scoase la vânzare de primărie Foto Colaj
Proprietățile din Biertan Sibiu Sit UNESCO scoase la vânzare de primărie Foto Colaj

Proprietăți parte din localitatea care concurează pentru „Cel mai frumos sat din lume”

Două dintre proprietăți au mai fost scoase la vânzare și anul trecut. Prim-gospodarul comunei Biertan a mai precizat și că fiind vorba despre clădiri vechi au nevoie de reparații, dar renovările nu sunt imposibile, cu singura mențiune că trebuie să respecte specificul autentic. Două dintre ele au nevoie de intervenții la structura de rezistență.

Pentru cea mai generoasă dintre proprietăți, cea de la Richiș, prețul de la care pornește licitația este de 210.000 de lei (42.000 de euro). 

În satul Biertan, suprafața caselor scoase la vânzare este cuprinsă între 103 și 225 mp. Ambele dețin terenuri aferente - de 166 mp și respectiv 388 mp. 

Cea mai generoasă dintre proprietățile oferite deține o casă în suprafață de 421 mp și un teren generos de 2.050 mp, în satul Richiș. Toate trei fac parte din domeniul privat al comunei.

Biertan se numără printre cele cinci localități din România înscrise în cursa din acest an pentru „Cel mai frumos sat din lume“, inițiată de Organizația Mondială a Turismului. Anul trecut Sibiul a câștigat această competiție cu cea mai mare așezare din Mărginimea Sibiului, o celebră zonă etnografică a țării. Rășinari a fost inclus astfel în „Best Tourism Villages” - devenind unul dintre cele mai frumoase sate din lume, primul din România care s-a bucurat de această titulatură. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite