Operaţie în premieră la Spitalul Judeţean Satu Mare - implantul unei proteze de revizie la nivelul articulaţiei genunchiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În secţia de ortopedie a Spitalului Judeţean Satu Mare a avut loc, luni dimineaţa, o intervenţie în premieră pentru unitate. Este vorba despre înlocuirea protezei iniţiale montate la articulaţia genunchiului. Pacienta operată la Satu Mare este în vârstă de 65 de ani, iar proteza iniţială a fost implantată în urmă cu cinci ani.

Implantul protezei de revizie la nivelul articulaţiei genunchiului  a fost realizată în cadrul secţiei de Ortopedie. 

Operaţia a fost efectuată de doctorul Dan Lucaciu, şeful Spitalului Clinic de Ortopedie Cluj Napoca, şeful catedrei de ortopedie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ,,Iuliu Haţeganu” Cluj Napoca şi doctorul Virgil Aniţaş, medic şef al secţiei Ortopedie din cadrul SJU Satu Mare.

Intervenţia chirurgicală constă în înlocuirea protezei iniţiale montate la articulaţia genunchiului. Această proteză, care redă mobilitatea genunchiului la pacienţii afectaţi de gonartroza, se deteriorează în timp, după 5-10 ani, sau mai mult, în funcţie de toleranţă, rezistenţă şi factorul biologic al fiecărui pacient.

Înlocuirea protezei iniţiale este o operaţie de fineţe, cu o durată destul de mare, circa 3-4 ore şi pentru efectuarea ei sunt necesare şapte cutii de instrumentar. Datorită complexităţii ei, operaţia se face destul de rar chiar şi în clinicile de specialitate din centrele universitare. Costurile unei asemenea intervenţii se ridică la circa 15.000 lei şi sunt suportate pentru asiguraţi din fondurile CAS judeţene.

Anual, la SJU Satu Mare, unitate cuprinsă în programul naţional de protezare, se efectuează aproximativ 300 de operaţii de înlocuire a articulaţiei şoldului, umărului, genunchiului. Pacienta operată la Satu Mare este în vârstă de 65 de ani iar proteza iniţială a fost implantată în urmă cu 5 ani. 

Vă recomandăm şi

O nouă sală de operaţii cu dotări de ultimă generaţie, deschisă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Fierea, organul care ne produce cele mai multe probleme în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Cum ne protejăm

Inima unui târgumureşean intrat în moarte clinică bate în pieptul unui braşovean. Transplantul a avut loc la Târgu-Mureş

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite