Poliţiştii fac recomandări şoferilor pentru circulaţia în condiţii meteo nefavorabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii sunt avertizaţi să circule cu atenţie sporită FOTO CRISTIAN FRANŢ
Şoferii sunt avertizaţi să circule cu atenţie sporită FOTO CRISTIAN FRANŢ

Ploaia afectează vizibilitatea conducătorului auto şi aderenţa oferită de suprafaţa de rulare, iar vântul afectează stabilitatea autovehiculului, cu atât mai mult cu cât viteza de deplasare a acestuia este mare

Av ând în vedere atenţionările meteo emise astăzi de Administraţia Naţională de Meteorologie, care se referă la faptul că, în perioada următoare, în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul şi nordul Munteniei, în zona Munţilor Apuseni şi a Carpaţilor Orientali, vor fi averse ce vor avea caracter torenţial, descărcări electrice frecvente, intensificări de scurtă durată ale vântului şi alte fenomene de instabilitate atmosferică, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române adresează conducătorilor de autovehicule unele recomandări, în scopul prevenirii producerii de accidente pe drumurile deschise circulaţiei publice.

Se cunoaşte că, în general, ploaia afectează vizibilitatea conducătorului auto şi aderenţa oferită de suprafaţa de rulare, iar vântul afectează stabilitatea autovehiculului, cu atât mai mult cu cât viteza de deplasare a acestuia este mare. De regulă, umiditatea carosabilului creşte pericolul de derapaj, precum şi gradul de absorbţie a luminii farurilor, astfel încât marcajele rutiere îşi pierd din proprietăţile reflectorizante. „Specialiştii din domeniul autovehiculelor rutiere au demonstrat până şi faptul că, pe timpul unei ploi torenţiale, pe lângă reducerea distanţei de vizibilitate, mai are loc şi fenomenul de reflexie a luminii farurilor în perdeaua de apă, care de cele mai multe ori provoacă „orbirea” momentană a conducătorului auto. În asemenea condiţii, posibilităţile de percepţie pe cale vizuală a marcajelor şi indicatoarelor rutiere, a reperelor fixe cu grad scăzut de reflexie (copaci, garduri, stâlpi etc.), a pietonilor, a vehiculelor precedente ş.a.m.d. devin din ce în ce mai restrânse“ transmit poliţiştii de la Centrul Infotrafic.

Admiţând că evitarea implicării în evenimente de circulaţie care pot afecta integritatea fizică a participanţilor la trafic sau, mai grav, care pot duce la pierderea de vieţi omeneşti, depinde, în primul rând, de modul în care se face utilizarea drumurilor, atunci se observă cu uşurinţă faptul că adaptarea comportamentului conducătorului auto la cerinţele traficului rutier este una dintre cele mai bune soluţii de prevenţie.

Astfel, este extrem de important: să se circule cu viteză redusă, adaptată permanent în funcţie de distanţa de vizibilitate, de starea suprafeţei carosabile şi de valorile de trafic; să se mărească distanţa, în mers, între vehicule; să se folosească luminile de întâlnire şi, după caz, cele de ceaţă, pe toate categoriile de drumuri, indiferent de ora la care are loc călătoria; să nu se bruscheze comenzile autovehiculului şi să se recurgă la executarea diferitelor manevre (depăşire, schimbarea benzii de circulaţie, mers înapoi etc.) numai după o prealabilă şi temeinică asigurare. Totodată, trebuie evitate opririle sau staţionările neregulamentare ori, deşi regulamentare, în dreptul copacilor sau construcţiilor care pot fi rupte / distruse de vântul puternic.

Citeşte şi:

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite