UPDATE Ger în toată ţara până la sfârşitul săptămânii. Minimele vor ajunge la minus 20 de grade Celsius. Cod galben de viscol în mai multe judeţe 0

Meteorologii au emis, miercuri dimineaţă, atenţionări cod galben de viscol pentru mai multe judeţe din sud-estul ţării, unde intensificările vântului ating, la rafală, 65 de kilometri pe oră. Totodată, specialiştii au emis o informare, anunţând căvremea va deveni geroasă, de miercuri noapte până la sfârşitul săptămânii, cu temperaturile minime cuprinse între -20 şi -10 grade.

UPDATE Ger în toată ţara până la sfârşitul săptămânii. Minimele vor ajunge la minus 20 de grade Celsius. Cod galben de viscol în mai multe judeţe Vezi comentarii 0

Cât va costa depozitarea gunoiului din Capitală

Taxa de 80 de lei pe tona de deşeu depozitat la groapa de gunoi se va plăti diferenţiat de către operatorii de salubritate şi se va aplica la diferenţa dintre ţinta de valorificare pe care şi-au propus-o şi ceea ce au realizat efectiv, aceste prevederi urmând să fie incluse într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Daniel Constantin, ministrul Mediului.

Senatul a respins OUG care liberaliza accesul la funcţiile de conducere din spitale. Voiculescu: „Le permitem baronilor sănătăţii să îşi ia revanşa”

După ce plenul Senatului a votat respingerea Ordonanţei de Urgenţă 79/2016 a guvernului Cioloş prin care se aduc schimbări importante în privinţa selectării managerilor unităţilor sanitare publice, prin eliminarea restricţiilor privind participarea la concurs şi deschiderea competiţiei în selectarea celor mai competenţi directori, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a avut o reacţie pe Facebook.

Asalt la Camerele de Gardă

Toate unităţile de primiri urgenţe din ţară lucrează la foc continuu de la începutul acestui an. Nu pentru că stăm mai prost cu sănătatea decât anul trecut, ci pentru că pacienţii preferă spitalele medicilor de familie. De aceea, autorităţile au dat startul unei campanii pentru a-i învăţa pe români când să folosească sistemul de urgenţă şi când nu.

Cârpeli mioritice la 100 de spitale

Deşi s-a spus că peste 100 de unităţi sanitare nu vor mai primi autorizaţie de funcţionare pe motiv că nu au făcut investiţii, reparaţii, recompartimentări şi circuite noi şansele ca spitalele respective să se închidă sunt minime. Ele vor fi însă evaluate la sânge pentru a nu-i pune pe pacienţi în pericol, arată oficialii.

La mai bine de 70 de la eliberarea ultimelor lagăre de concentrare, tot mai mulţi oameni neagă realitatea Holocaustului, iar negaţionismul continuă să se răspândească pe diverse platforme de propagandă online şi offline. Şi în România distorsionarea adevărului privind politicile anti-semite din timpul războiului contribuie la perpetuarea unei traume istorice nevindecate, deşi există o lege care ar trebui să împiedice acest lucru.

acum 15 zile · comentarii (91)

Revelionul e seara în care trecutul se împreunează cu viitorul. E seara în care te gândeşti la cei ce te bucură şi te împlinesc, fie că sunt cu tine sau oriunde... Când eram mic nu prea îmi plăcea să mă duc cu uratul prin cartier. Îmi era ruşine şi aveam senzaţia că foarte mulţi dintre vecini nu mă primeau cu bucurie. Eram obişnuit cu faptul că ai mei ieşeau să îi audă pe toţi cei care ne urau oferindu-le dulciuri, fructe şi bomboane, încât simplu fapt că mi se dădeau nişte bănuţi mi se părea o forma mai avansată de cerşit.

acum 18 zile · comentarii (9)

Ţăranul „cari” mai este, supus bombardamentului media informaţional, abia mai apelează la tradiţie, mai ales în contextul nevoii de pitoresc turistic, altfel „pregătit” cu o abia ascunsă sârguinţă, chipurile integratoare european, astfel încât până şi sărbătorile milenarului calendar ţărănesc sau creştin ortodox îşi află jenat un loc firesc în spiritualitatea lui covârşită, nu e deloc de mirare, ca în cazul trecerii de la Dragobete la Valentine׳s Day.

acum 19 zile · comentarii (3)

Cred că este cel mai important lucru pentru noi şi familiile, apropiaţii, prietenii şi colegii noştri. Cred că doar aşa, eliberându-ne de rău, vom fi cu adevărat liberi. Să revenim la condiţia umană, indiferent de condiţia socială, politică sau de altă natură. Nu putem fi liberi cu adevărat, decât alungând spiritele rele. Vrajba trebuie bătută şi alungată în neant. Dacă putem?

acum 20 zile · comentarii (0)

Zilele trecute, o doamnă de ale cărei bune intenţii nu-mi permit să mă îndoiesc, mi-a urîţit Crăciunul cu o ohtătură ieşită din rărunchii insomniei sale patriotice. Tocmai citise interviul unei angajate a Fundaţiei Humboldt care, după o vizită în România, a dat un interviu, în Germania, despre constatările ei „din teren” cu privire la situaţia cercetării în mult încercata noastră patrie.

acum 23 zile · comentarii (130)

Legea intitulată (cam patetic) „pentru inocenţa copilăriei”, iniţiată de deputatul PSD Ninel Peia, a fost adoptată tacit de Senat. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu ea mai departe, în Camera Deputaţilor. Dar mi se pare util să reiau aici un punct de vedere pe care l-am scris în urmă cu câteva luni.

acum 28 zile · comentarii (18)

Am construit un personaj. Mâini, picioare, nas acceptabil, tot ce trebuie. L-am îmbrăcat frumuşel şi l-am pus să stea un pic cu mine pe marginea patului, până i-am aranjat bretonul. Era o fată. Am decis că nu purta cercei, nu dintr-un soi de feminism, ci din simplul motiv că dimineaţa se trezea mereu târziu şi deci uita sau nu mai avea timp să-şi pună şi cerceii.

acum 28 zile · comentarii (10)

De mult, la mine-n cartier, blestemul era dus la rang de artă. „Să moară mama!” şi „Să-mi sară ochii!” erau rostite de neamurile mele atunci când doreau să evidenţieze faptul că ceea ce spun e adevărat şi demn de luat în seamă. Pentru cei din neamul meu de oameni cu carte, tata cu ale lui 7 clase fiind cel mai umblat pe la şcoli dintre toţi romii mai purii (traducere: bătrâni), aceste vorbe erau străine.

acum 29 zile · comentarii (31)

Ce ar mai fi de spus despre limbajul din presa noastră cea de toate zilele, neiertate fiind nici televiziunile, nici internetul, când constatăm până la ce nivel de vulgaritate se coboară unii sau alţii dintre ziarişti? Când, bunăoară, unul dintre ei, căruia confraţii i se adresează cu „maestre”, numeşte o iniţiativă a premierului „un sughiţ electoral” iar o hotărîre de guvern, „un pârţ”? Bănuiesc că se mai ştie că vulgaritate, împrumutat târziu din franceză, e legat de sensul depreciativ al cuvântului de origine latină vulg, însemnând iniţial popor, plebe, norod.

luna trecuta · comentarii (26)

La fel ca în fiecare an electoral, am auzit nenumărate îndemnuri adresate tinerilor de a merge la vot, dar în acelaşi timp lipseşte complet orice reflecţie asupra condiţiei concrete a electoratului tânăr. O statistică realizată pe baza sondajelor IRES ne arată că mai mult de 70% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani nu s-au prezentat la vot. Iar dintre tinerii aflaţi între 25 şi 34 ani au absentat exact două treimi.

luna trecuta · comentarii (5)

Apropierea Crăciunului mă întoarce, după atâţia ani!, în copilărie, când la Slătioara pregăteam înfriguraţi, copii de şcoală, steaua pentru colindat din văcălia unei site de mălai căreia îi ataşam din carton colţurile sau aripile cum le mai spuneam noi şi pe urmă înveleam steaua astfel ivită în hârtie colorată, lucioasă, cumpărată de la Hurezi şi, în mijloc, tăiată din calendarul ortodox al anului care venea, icoana Naşterii Domnului.

luna trecuta · comentarii (11)

În plină glorie a prefixului post: post-ideologie, post-feminism şi, mai nou, al nou-descoperitului post-adevăr, un concept care face furori în piaţa ideilor, deşi e greu de zis la ce realitate face referire, te-ai fi aşteptat la mai puţină voluptate în a clama vreo apartenenţă.

luna trecuta · comentarii (40)

Plecarea recentă la cele veşnice a admirabilului Romulus Rusan pune în discuţie, măcar şi indirect, problema actorilor politicilor memoriale în România trecută prin experimentul totalitar comunist. Imediat după evenimentele din decembrie 1989, Ana Blandiana şi Romulus Rusan au început o muncă extraordinară care avea să se concretizeze în ceea ce astăzi cunoaştem drept Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet.

luna trecuta · comentarii (1)

Era doar unul dintre cântecele pe care tatăl meu le cânta în timp ce dansa, spre amuzamentul trecătorilor, atunci când era mic. Era o altă formă de cerşit, una mult mai soft, care în ziua de azi se numeşte crowdfunding prin entertainment. Rezultatul era acelaşi: la 4 ani, câştiga ceva bani care ajutau familia.

luna trecuta · comentarii (63)
Postari Recente