Mircia Gutău a fost ales primarul municipiului Râmnicu Vâlcea. Acesta a fost condamnat definitiv pentru corupţie în două dosare

0
0

Mircia Gutău (PER) a câştigat alegerile locale 2016 pentru Primăria Râmnicu Vâlcea, acesta având 45% dintre voturi, potrivit numărătorii paralele a partidelor. Condamnat pentru corupţie în 2010 şi 2014, Gutău câştigă pentru a treia oară alegerile locale.

UPDATE ORA 9.45: Conform rezultatelor comunicate de BEC, Mircia Gutău a câştigat alegerile pentru Primăria Râmnicu Vâlcea la o distanţă de peste 3.000 de voturi faţă de contracandidatul său liberal. Iată rezultatele pentru primii patru candidaţi: Mircia Gutău - PER : 16.724 voturi, Romeo Radulescu - PSD: 13.142 voturi, Remus Grigorescu - ALDE: 4.332 voturi, Grigore Craciunescu - PNL: 3.262 voturi

Gutău a fost primar în Râmnicu Vâlcea între 2004 şi 2008, iar în 2008 a fost ales din primul tur pentru un al doilea mandat cu 72% dintre voturi. În 2010 însă a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupţie. Gutău a fost încarcerat la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin, unde a fost transferat de la Colibaşi întrucât avea un proces pe rolul instanţelor din Mehedinţi. El a fost eliberat condiţionat în septembrie 2011, dupa ce a executat circa un an şi opt luni din pedeapsa de trei ani şi jumătate.

În iunie 2014, Mircia Gutău a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova pentru a doua oară într-un proces de corupţie la doi ani şi şase luni închisoare cu executare, dar magistraţii au decis contopirea pedepselor şi acesta a rămas în libertate. A fost însă obligat să restituie bugetului local prejudiciul de 400.000 de lei. El a avut interdicţie de a candida într-o funcţie publică doi ani, perioadă care a expirat la începutul anului 2016. Mircia Gutău susţine că nu a luat niciodată mită şi consideră că a fost pe nedrept condamnat la închisoare de aceea a făcut plângere la CEDO împotriva statului român de unde încă aşteaptă un răspuns.

Mircia Gutău a candidat la alegerile locale 2016 din partea Partidului Ecologist Român, singurul partid care l-a primit în rândurile sale. Din cauza problemelor cu justiţia, fostul lider PDL Vâlcea a demisionat din partid în 2010 după ce a fost condamnat. S-a înscris în UNPR imediat cum a ieşit din închisoare, iar în primăvara lui 2016 şi-a depus adeziunea la PNL.

În urma unui sondaj de opinie intern comandat de liberali, Mircia Gutău era dat drept câştigător, iar PNL Vâlcea l-a dorit candidat la primărie. Înţelegerea a picat la scurt timp la cererea lui Vasile Blaga, care nu a fost de acord cu „candidatura fostului primar penal”. După eşecul cu liberalii, Mircia Gutău a declarat că va candida independent, dar s-a răzgândit şi a intrat în PER.

Râmnicu Vâlcea


Ultimele știri
Cele mai citite