Incompatibil pentru o afacere de 1.000 de euro. Secretarul Comisiei de buget, câştig de cauză în procesul de integritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romulus Bulacu - senator de Vâlcea din 2016 secretarul Comisiei pentru Buget Foto Arhiva personală
Romulus Bulacu - senator de Vâlcea din 2016 secretarul Comisiei pentru Buget Foto Arhiva personală

După patru ani de judecată cu Agenţia Naţională de Integritate, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să anuleze o sentinţă în defavoarea unui parlamentar, iar recursul să se rejudece.

Secretarul Comisiei pentru buget din cadrul Senatului, parlamentarul vâlcean liberal Romulus Bulacu se judecă de patru ani cu Agenţia Naţională pentru Integritate din cauza unor afaceri derulate pe bani publici. 

Anul trecut, a pierdut procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi toată lumea se aştepta ca, odată cu acesta, să-şi piardă şi mandatul de senator, lucru care însă nu s-a întâmplat, pentru că a decis să facă contestaţie în anulare. 

Miercuri, 18 noiembrie, ÎCCJ a anulat sentinţa dată în 2019 şi a decis ca procesul să se rejudece. 

„La momentul rămânerii definitive a sentinţei privind o presupusă stare de incompatibilitate invocată de către ANI, nu am vrut să comentez foarte multe. Şi spun presupusă, cu toată fermitatea, deoarece nu poate fi dovedită. 

Înalta Curte a dispus rejudecarea cauzei pe fond. Nici acum nu doresc să comentez victoria obţinută, doar îmi reafirm încrederea pe care o am în justiţie. 

Poate ca această decizie a venit un pic cam târziu pentru mine, dar timpul nu este pierdut. Important este să se facă dreptate!... În justiţie trebuie să ai timp si răbdare, iar în politică linişte, să poţi face fapte bune”, a postat senatorul pe pagina sa de socializare

Reamintim faptul că în 2016, Agenţia Naţională pentru Integritate a constatat că Romulus Bulacu a încălcat legea pe când era consilier judeţean în Vâlcea, pentru că firmele sale au făcut afaceri cu societăţi din subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea. 

Mai exact, SC MINET SA a încheiat afaceri cu Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Vâlcea (RAJDP) în valoare de 1.365,98 lei, iar S.C. MINET CONF S.R.L., cu Spitalul de Pneumoftiziologie «Constantin Anastasatu» Mihăeşti în valoare de 2.685,84 lei. Nu s-a ţinut cont de sumele derizorii şi nici de calitatea sa de asociat în cadrul celor două firme. 

Romulus Bulacu a avut mai multe mandate de consilier judeţean la Vâlcea, dar incompatibilitatea se referă la ultimul mandat deţinut între 2012 - 2016, când pe final a deţinut şi funcţia de vicepreşedinte de Consiliu Judeţean. 

Potrivit legii, persoanele declarate incompatibile sunt decăzute din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pentru următorii trei ani. Numai că parlamentarul să rezolve această chestiune în justiţie, iar miercuri instanţa a decis: „Respinge excepţia inadmisibilităţii contestaţiei în anulare. Admite contestaţia în anulare formulată de Bulacu Romulus împotriva deciziei nr. 6262 din 6 decembrie 2019 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 651/46/2016. Anulează decizia atacată. Stabileşte termen pentru rejudecarea recursului la data de 01.04.2021, cu citarea părţilor. Definitivă. Soluţia va fi pusă la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Pronunţată astăzi, 18 noiembrie 2020”.

Romulus Bulacu este secretar al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din cadrul Senatului României din 2018, iar din 2016 este membru în Comisia economică, industrii şi servicii. În bibliografia publicată pe pagina Senatului apare că este administrator al SC Minet SA din 2012 (cu o pauză între 2015 şi 2016). 

Vă mai recomandăm şi: 

Curtea de Justiţie a UE, solicitată să se pronunţe pe felul cum se aplică incompatibilităţile în România

UPDATE Primar reales cu 89% din voturi, suspendat din funcţie pentru că a schimbat tabăra politică la finele mandatului trecut

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite