Topul cărţilor pe care adolescenţii şi elevii de gimnaziu ar trebui să le citească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În topul celor mai apreciaţi scriitori pentru adolescenţi, un celebru vlogger din SUA FOTO arhivă Adevărul
În topul celor mai apreciaţi scriitori pentru adolescenţi, un celebru vlogger din SUA FOTO arhivă Adevărul

Să recomanzi unor adolescenţi o listă obligatorie de titluri de cărţi care ar trebui parcursă în vacanţă, pentru cultura generală, reprezintă o provocare chiar şi pentru profesorii de limba şi literatura română.

În primul rând, cuvântul „obligatoriu” trebuie eliminat din acest context, iar atât părinţii, cât şi profesorii este bine să cunoască foarte bine nivelul clasei şi implicit al elevilor cărora li se cere să se îndrepte spre lectură.

“Fiecare citeşte în felul lui, iar pentru recomandarea unor scriitori anume este important să cunoşti elevii şi cui faci recomandarea”, spune Dan Gulea, profesor de limba şi literatura română la Liceul “Mihai Viteazul” din Ploieşti.

Dacă ne raportăm la un adult în formare, deci la un elev de liceu, care se află la vârsta de 17-18 ani, nu există o listă de lectură general valabilă. Unul dintre secretele prin care am putea atrage un adolescent să se aplece mai mult asupra lecturii, spune profesorul Dan Gulea, este să profităm de avantajele tehnologiei moderne.

“Pentru început am putea să ne raportăm la cărţile care au fost deja ecranizate şi astfel, prin cultura vizuală, omniprezentă astăzi, să facem trecerea de la film spre carte. Putem profita de faptul că ei (adolescenţii n.r.) trăiesc mai mult pe ecarn. Prin dezbateri în clasă despre o anumită carte i-am putea tenta să facă pasul de la film spre text”, a explicat profesorul Dan Gulea.

Acesta a recomandat o listă scurtă de titluri spre care liceeni de astăzi ar putea să se îndrepte cu plăcere.

Primul titlu din literatura universală recomandat de porfesorul Gulea este “Rămăşiţele zilei” de Kazuo Ishiguro, laureatul premiului Nobel pentru literatură în anul 2017. Tot de acelaşi autor, profesorul Dan Gulea recomandă “Să nu mă părăseşti”, considerat unul dintre cele mai valoroase romane ale scriitorului.

Următoarea pe lista profesorului ploieştean este scriitoarea americană Veronica Roth, care a cunoscut succesul cu seria de bestseller-uri Divergent trilogy, tradusă şi în limba română.

Un alt scriitor american recomandat de profesorul Dan Gulea este John Green, unul dintre cei mai populari scriitori şi vloggeri printre adolescenţii din întraga lume. În limba română au fost traduse şase dintre cărţile sale: “Căutând-o pe Alaska”, “Sub aceeaşi stea”, “De 19 ori Katherine”, “Oraşe de hârtie”, “Fulgi de iubire” şi “Un şir infinit de ţestoase”.

Din literatura autohtonă, Dan Gulea recomandă liceenilor romanele scriioarei Ioana Pârvulescu „Viaţa începe vineri” , „Viitorul începe luni” şi „Inocenţii”, aceasta din urmă fiind una dintre cele mai bine vândute  cărţi ale anului 2016 în România.

Alţi  scriitori români recomandat liceenilor este Cella Serghi, dar şi Mircea Cărtărescu pentru romanul “Nostalgia”.

Romane recomandate elevilor de gimnaziu

În ceea ce priveşte elevii de gimnaziu, care abia acum se familiarizează cu lumea fascniantă a cărţilor, Lorena Iliescu, profesor de limba şi literature română la o şcoală din Ploieşti, recomandă mai întâi părinţilor şi apoi copiilor, “Împăratul muştelor” de William Golding şi el premiat cu Nobel pentru Literatură în anul 1983.

”Cartea este dură, iar eu când o recomand o fac tocmai pentru că trebuie să se vadă până unde poate să ducă agresivitatea nejustificată”, explică Lorena Iliescu.

Chiar dacă mulţi dintre părinţi consideră romanul lui Golding, care prezintă povestea unor copii dezumanizaţi, prea dur pentru nişte elevi de 12-14 ani, cartea este indicată tocmai pentru ca viitorii adulţi să fie pregătiţi pentru lumea reală de dincolo de pereţii protectori ai casei. „Dacă îi ţinem într-o seră, când ies în lume nu vor şti să gestioneze emoţii, crize...Eu văd foarte importantă <<Împăratul muştelor>> pentru copii, deşi nu prea mă susţine nimeni”, a explicat profesorul Lorena Iliescu.

Pe lista profesorului de gimnaziu cu recomandări pentru elevii din clasele V-VIII se află "Minunea", de R.J.Palacio, aflat pe locul I în lista de bestseller la New York, la categoria de cărţi pentru copii, de acelaşi autor, "Cartea lui Julian", care vine în completarea poveştii din "Minunea", "Momo" de Michael Ende şi "Băiatul cu pjamale în dungi", scrisă de John Boyne, un roman care prezintă povestea lui Bruno, un băieţel care nu-şi doreşte decât să-şi facă prieteni într-o lume distrusă de război.

Profesorul Lorena Iliescu recomandă, pentru elevii de gimnaziu al căror nivel este peste medie, “Învaţă să trăieşti. Tratat de filozofie pentru tânăra generaţie” de Luc Ferry.

                

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite