Preotul care a refuzat o bătrână la spovedanie va fi pedepsit. Ce sancțiune va aplica Arhiepiscopia Tomisului

0
Publicat:

O bătrână, în vârstă de 87 de ani, care se afla în cârje, a fost refuzată de la spovedanie de un preot de la biserică din centrul localității Valu lui Traian din Constanța. Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că va lua măsuri împotriva duhovnicului.

Un preot a refuzat să acorde Taina Spovedaniei unei bătrâne Foto: Ziarul Lumina
Un preot a refuzat să acorde Taina Spovedaniei unei bătrâne Foto: Ziarul Lumina

Întâmplarea a fost povestită pe rețelele de socializare de fiul femeii. Preotul a refuzat să o spovedească pe bătrână pentru că aceasta nu face parte din sectorul lui pastoral.

Postarea a strâns zeci de comentarii pe Facebook, opinia majoritară fiind aceea că preoții nu ar trebui să procedeze ca medicii de familie, ci să fie deschiși oricărui credincios.

Și Arhipiscopia Tomisului a reacționat față de situația preotului din Constanța care a refuzat să oficieze Sfânta Taină a Mărturisirii unei persoane în vârstă, iar cazul „a fost înaintat spre analiza Corpului de inspecție bisericească”, a precizat Arhiepiscopia, într-un comunicat de presă remis luni, 22 aprilie 2024.

Recent, la 9 aprilie 2024, Arhiepiscopia Tomisului chiar a transmis o adresă către toate unitățile din subordine în care duhovnicii sunt atenționați că nu au voie să refuze acordarea Tainei Spovedaniei persoanelor în vârstă, bolnave, în pericol de moarte, cu dizabilităţi sau aflate în alte condiţii deosebite de sănătate, pe motiv că nu fac parte din sectorul lor pastoral.

În aceeași adresă se precizează că Sfintele Taine ale Mărturisirii şi Împărtăşirii se pot administra, în regim de urgenţă, fie la biserică, fie la spital, fie la domiciliul bolnavului, prin excepţie de la regula fundamentală a jurisdicţiei pastorale, de către preotul solicitat”, se mai menționează în comunicat.

Cum poate fi sancționat preotul

Sancțiunile pe care le riscă preotul care a refuzat că spovedească femeia sunt menționate în Regulamentul Autorităţilor Canonice, Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române.

Clericul duhovnic care refuză pocăinţa celui ce se întoarce de la păcat se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară; în caz de neîndreptare se cateriseşte“, se arată în legea bisericească.

Totodată „preotul care nu împărtăşeşte pe cel aflat pe patul de moarte şi care doreşte împărtăşirea, chiar dacă este oprit de la împărtăşire sau a mâncat, se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară”.

De asemenea „preotul care, solicitat pentru îndeplinirea datoriilor sale, din neglijenţă, a lăsat să moară un bolnav neîmpărtăşit, se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară; în caz de neîndreptare se cateriseşte.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite