Fată de fotbalist celebru, media 10 la simularea Evaluării Naționale. „Generația mea nu este definită de graficele de acum”

0
Publicat:

Fiica unui fost fotbalist, singura elevă din Argeș cu media 10 la simularea Evaluării Naționale. Tânăra consideră că generația sa mai are timp până la vară ca să-și îmbunătățească rezultatele.

Ilinca Năstăsie, singura elevă din Argeș cu media 10 la simulare Foto: Arhivă personală
Ilinca Năstăsie, singura elevă din Argeș cu media 10 la simulare Foto: Arhivă personală

Ilinca Năstăsie are 14 ani și este elevă la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” din Pitești. „Încă de mică am fost fascinată de povești și m-a impresionat puterea cuvântului. Cea mai mare provocare pentru mine este să împac firea creativă cu pasiunea pentru știință. Nu aș putea să renunț la niciuna dintre ele”, se caracterizează eleva.

Este una dintre cele două fete ale fostului fotbalist Cosmin Alin Năstăsie, care a evoluat la echipe precum FC Argeș, FC Brașov sau CS Mioveni. Retras din activitate în 2019, Cosmin a avut peste 160 de meciuri în Liga I și peste 270 în Liga a II-a.

Ilinca a impresionat la simularea Evaluării Naționale, fiind singura elevă din Argeș care a obținut media maximă. „Aș descrie subiectele ca fiind complexe. Nu au fost tocmai ușoare. Rezolvarea lor a necesitat cunoștințe din toată materia predată încă din clasa a V-a. De aici a venit, cred, și dificultatea lor. Rezultatul a fost o surpriză chiar și pentru mine. După ce s-au afișat baremele de corectare, mă așteptam la o medie bună, dar nu 10. Cred că un motiv pentru nesiguranța mea a fost evaluarea digitalizată, care ne-a îngrijorat pe toți”, spune Ilinca pentru „Adevărul”.

„Mai avem timp să creștem până la Evaluarea Națională”

Își dorește să repete rezultatul obținut la simulare și în vară la Evaluarea Națională. Deși are doar 14 ani, Ilinca are o gândire foarte matură. „În viziunea mea, rezultatele la simulare nu ar trebui să ne sperie. Mai avem timp să creștem până la Evaluarea Națională. Generația mea nu este definită de graficele de acum. Ceea ce contează este efortul pe care îl facem cu toții pentru a fi mai buni”, mai spune tânara.

Ilinca a precizat și secretul succesului său: „Mi-am propus să rezolv în fiecare zi câte o variantă de subiect pentru ambele materii. În același timp, nu neglijez temele date de profesorii mei ca să pot face față volumului mare de materie nouă”.

Pe viitor, Ilinca Năstăsie dorește să intre la Colegiul Național „Ion C. Brătianu” din Pitești, la profilul matematică-informatică. „Îmi place mult fizica, așa că mi-ar plăcea să lucrez într-o ramură a ingineriei. Totodată, îmi doresc să călătoresc și să descopăr diferitele culturi care fac lumea noastră incredibilă”.

Notele la matematică, un dezastru!

Dacă în 2023 elevii argeșeni au obținut 55 de note de 10 la simularea Evaluării Naționale (49 la matematică și 6 la limba și literatura română), în 2024 au fost doar 13 note de 10 (8 la matematică și 5 la limba română). Scăderea vine și pe fondul notelor mult mai mici obținute de elevi la matematică, probă care le-a creat adevărate probleme.

La limba română, în Argeș procentul celor care au luat note peste sau egale cu 5 a fost de 77,24%, mai mare decât cel obținut la nivel național de 73,98%.

La matematică, în Argeș procentul celor care au luat note peste sau egale cu 5 a fost de 48,22%, mai mare decât cel obținut la nivel național de 42,37%.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite