Cum să alegi poziţia de somn potrivită în funcţie de problemele de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poziţia de somn trebuie adaptată în funcţie de problemele de sănătate FOTO: mnn.com
Poziţia de somn trebuie adaptată în funcţie de problemele de sănătate FOTO: mnn.com

Ne petrecem aproape o treime din viaţă dormind. Şi atât calitatea somnului nocturn, cât şi sănătatea noastră în general depind foarte mult de ce poziţie avem când dormim. Ce poziţie de somn trebuie aleasă în funcţie de afecţiunile de sănătate aflaţi din materialul următor.

După cum spune medicul ortoped Mihai Sandu, ”dacă aveţi dureri de umeri, trebuie să evitaţi să dormiţi într-o parte, în special pe partea pe care aveţi durerea de umăr. Nu recomand de asemenea dormitul pe burtă, deoarece această poziţie face ca umerii să stea într-o poziţie necorespunzătoare. Cea mai bună poziţie de somn în acest caz este cea pe spate. Recomand să puneţi o pernă subţire sub cap şi o altă pernă pe stomac, pernă pe care să o strângeţi în braţe. Astfel, umerii dumneavoastră vor fi într-o poziţie corectă şi stabilă. Dacă nu vă place să dormiţi pe spate, încercaţi să staţi pe partea pe care nu vă doare umărul”.

În cazul durerilor de spate, medicul ortoped Mihai Sandu precizează că este foarte importantă menţinerea curbelor normale ale coloanei vertebrale şi că trebuie să dormiţi pe o saltea mai fermă: ”Pentru dureri de spate, cea mai bună poziţie este chiar pe spate. Puneţi o pernă sub genunchi pentru a ajuta restabilirea curbelor normale ale coloanei vertebrale şi reducerea tensiunii în tendoane. În caz că nu sunteţi obişnuit să dormiţi pe spate, cel mai bine este să adoptaţi poziţia fetală şi să puneţi o pernă mică între genunchi”.

Pentru durerile de gât, cel mai bine este să dormiţi cu o pernă sub cap şi cu o pernă sub fiecare braţ. Persoanele ce suferă de dureri de gât trebuie să aleagă pernele cu mare grijă, cele mai indicate fiind pernele ortopedice.

Dacă sforăiţi, evitaţi să dormiţi pe spate. Pernele foarte subţiri vor duce la o creştere a frecvenţei sforăitului şi tocmai de aceea este indicat să utilizaţi când dormiţi o pernă mai înaltă şi să dormiţi pe o parte.

Aproximativ 80% din populaţia globului s-a confruntat cel puţin o dată cu crampe musculare la picioare. Dacă aveţi crampe musculare şi seara, este indicat să faceţi yoga sau masaj înainte de culcare, dar numai după ce aţi fost la un medic să vă consulte.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite