Comunităţile de romi în care fiecare copil are deja calculator. Voluntariatul face „Casă Bună” în Nucşoara–Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Lavinia Cioaca, Asociaţia Casa Bună
Foto: Lavinia Cioaca, Asociaţia Casa Bună

Asociaţia Casa Bună, o comunitate de voluntari construită din dorinţa de a oferi educaţie şi sprijin celor mai puţin norocoşi, construieşte în comuna Nucşoara - Argeş un centru care le va face viaţa mai frumoasă copiilor romi, care primesc sprijin educaţional, medical şi nu numai încă din primăvara anului trecut.

După centrul deschis în urmă cu doi ani pentru copiii din  Jilava, asociaţia, care îşi concentrează eforturile pe educaţie, vocaţie, sănătate şi nutriţie, va face o „Casă Bună” şi în Argeş, la Nucşoara, pentru sute de copii romi din localitate şi nu numai, un centru care va veni însă şi în sprijinul familiilor acestor puşti.

În mai 2021, activistul de etnie romă Valeriu Nicolae a cumpărat aici, din fonduri proprii, un teren de 30.000 euro cu această destinaţie, iar cu ajutorul mai mutor echipe de voluntari care fac lobby campaniei şi adună fonduri prin acţiuni care mai de care mai creative, asociaţia vrea să transforme în realitate un proiect care le va oferi copiilor de aici activităţi educative, consultaţii medicale şi mese calde.

Dovada că se poate este faptul că viaţa a peste 150 de copii romi din Nucşoara şi o altă comună din Argeş, Lereşti, a fost deja schimbată în decursul a mai bine de un an de când voluntarii asociaţiei Casa Bună au luat contact cu aceste comunităţi.

“Ce vrem să facem la Nucşoara este un centru în care să sprijnim familiile din comună. De exemplu, vrem să facem o spălătorie pentru mamele care nu au maşină de spălat, o cantină în care beneficiarii să primească o masă caldă, un loc de tabără - atât pentru copiii din localitate cât şi pentru alţi copii de care ne ocupăm şi care vor ajunge aici, un loc cu mai multe funcţii, dar în direcţia educaţiei. Avem în vedere inclusiv o parte de educaţie ecologică, pentru care vom colabora cu Fundaţia Conservation Carpathia”, precizează, pentru Adevărul, Anca Sandu, Fundraising Manager "Casa Bună".

„Şcoala nu mai este un bau-bau pentru ei"

Casa Bună ţine ca toţi copiii să aibă acces la educaţie, iar completarea golurilor din cunoştinţe este primul pas, următorul fiind perfecţionarea. Asociaţia le-a adus puştilor din Nucşoara şi Lereşti calculatoare, astfel încât fiecare copil rom să aibă acces la internet, iar voluntarii i-au mobilizat să facă lecţii online. Începutul n-a fost uşor, dar, acum, fiecare are posibilitatea să intre pe Zoom şi pe Skipe şi să-şi facă temele cu voluntarii. Şi pentru că totul e abordat ca o joacă, micuţii sunt extrem de încântaţi de noile orizonturi. 

   

"Noi am ajuns la Nucşoara în primăvara anului trecut, când am instalat calculatoare copiilor şi i-am conectat pe fiecare cu câte un voluntar. Le-am dus PC-uri, periferice, tot ce aveau nevoie. În momentul în care se strică ceva, înlocuim sau separăm. Avem voluntari IT-isti care intră în remote şi fac setări atunci când ceva nu mai funcţionază... 

De atunci am tot mărit numărul copiilor cu care facem lecţii, mentorat online. (...) Sunt foarte dornici să înveţe. Ne-a impresionat faptul că deşi n-aveau, evident, competenţe digtale şi au început cu <<unde este enter...>> sau  <<ce face mouse-ul?>>, atitudinea lor a fost uimitoare. Acum vin ei spre noi: <<"Haideţi, doamnă, arătaţi-ne!". Cu ajutorul voluntarilor, a început să le placă, şcoala nu mai este un bau-bau pentru ei.”, mai precizează, pentru Adevărul, Anca Sandu, Fundraising Manager Casa Bună.

Consultaţii oftalmologice

Caravana oftalmologică este un alt proiect al asociaţiei Casa Bună. Medici oftalmologi au controlat zeci de copii din comunitatea de la Nucşoara. Copiii care au nevoie vor primi, gratuit, ochelari (rama şi-au ales-o singuri). În plus, mai este promisă cel puţin o tură cu caravana oftalmologică în această localitate.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un puşti genial din Argeş, în lotul României la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori

 

Mesajul emoţionant al unei antrenoare de gimnastică după reuşita sportivă a unei fetiţe instituţionalizate 

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite