Cât te costă murăturile pentru iarnă. Vezi preţurile din pieţe!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La taraba Anişoarei Tudose se vinde şi varză murată
La taraba Anişoarei Tudose se vinde şi varză murată

Zarzavaturile, legumele şi fructele se găsesc la tarabe cu preţuri care pornesc de la 50 de bani. Reporterii ADS Piteşti au mers în pieţe şi au stat de vorbă cu comercianţi şi gospodine pentru a-ţi spune tot ce trebuie să ştii despre murăturile de iarnă.

Toamna se numără borcanele cu gem, zacuscă şi murături din cămările gospodinelor. Pentru a nu duce lipsă la iarnă de tot ceea ce este necesar pentru o masă gustoasă, piteştencele au început deja să meargă în pieţe pentru a cumpăra cele de trebuinţă.

“Eu am cumpărat 20 de kilograme de roşii din Piaţa Ceair şi am dat 36 de lei, ca să-mi pun bulionul. Roşiile trebuie să fie coapte, cumpărătoarele trebuie să le şi miroasă, ca să vadă dacă sunt româneşti sau din import, pentru că ale noastre sunt cele mai bune”, sfătuieşte Anica Ion, 50 de ani, din Piteşti. 

Ce conţine o cămară completă

“Din cămara oricărei gospodine care ţine cu adevărat la familia ei şi nu cumpără conservele nocive din magazine, nu trebuie să lipsească bulionul, zacusca, compoturile, gemul şi dulceaţa şi murăturile din castraveţi, varză, gogoşari. În plus, eu am pus şi la congelator, în pungi, mărar, leuştean şi pătrunjel, care-şi menţin aroma proaspătă, dar şi ardei şi vinete coapte, pe care le-am cojit şi le-am pus tot la congelat”, spune şi Elena Mihai, de 58 de ani.

Vânzătorii se adaptează şi ei la cererea mare venită odată cu toamna, astfel că aranjează pe tarabe toate produsele necesare, îmbiindu-i pe piteşteni să le îndese în sacoşe.

“Din experienţa anilor anteriori, oamenii vin să facă cumpărături pentru murături după ce au încheiat cheltuielile cu pornirea copiilor la şcoală. În perioada următoare, ne aşteptăm la un aflux de clienţi, mai mult ca sigur şi preţurile vor mai scădea puţin”, ne-a spus Anişoara Tudose (43 de ani), un comerciant din Piaţa Traian.

Pentru piteştencele care vor să cumpere murăturile, în pieţe se găsesc şi borcane gata pregătite. Un bidon de 10 litri de varză murată costă 30 de lei în pieţele piteştene, dar dacă le-ar pregăti acasă, pentru aceeaşi cantitate minimă, bucătăresele ar plăti în jur de 20 de lei.

“Toate pregătirile pentru o cămară completă pentru iarnă costă de la 150 de lei în sus, în preţ intrând de la fructele şi zahărul pentru gemuri, până la legumele pentru murături. Însă, în ziua de azi foarte puţine femei se mai deranjează să muncească atât în bucătărie”, spune doamna Luminiţa, comerciant în Piaţa Traian.

Preţuri în pieţe:

Castraveţi - 2 lei pe kg;
Roşii - 2 lei pe kg;
Ardei gras - 2 lei pe kg;
Ardei kapia - 3,5 lei pe kg;
Fasole fideluţă - 3,5 lei pe kg;
Vinete - 1,8 lei pe kg;
Morcovi - 2 lei pe kg;
Ceapă - 2 lei pe kg;
Cartofi - 0,8 - 1,2 lei pe kilogram;
Struguri - 4,5 lei pe kilogram;
Prune - 1,5 - 2 lei pe kilogram;
Piersici - 4 lei pe kg;
Zarzavaturi - 0,5 lei legătura.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite