Pomii fructiferi vor fi tăiaţi la Piatra Neamţ. Motivul edililor: „Pătează trotuarele, creând disconfort“

0
Publicat:

Administraţia din Piatra Neamţ a decis să taie pomii fructiferi, motivând că aceștia „pătează trotuarele, creând disconfort“, în locul lor urmând a fi plantaţi soiuri de arbori ornamentali.

Piatra Neamț, panoramă de pe culmea Pietricica FOTO Primăria Piatra Neamț
Piatra Neamț, panoramă de pe culmea Pietricica FOTO Primăria Piatra Neamț

Decizia a fost anunţată de primarul Andrei Carabelea, la începutul acestei săptămâni, care a transmis că în cadrul unui proiect european aflat în derulare, care vizează infrastructura rutieră, este prevăzută şi amenajarea spaţiilor verzi, plus plantarea unor copaci adaptaţi mediului din oraş.

„Acesta este motivul pentru care în acest moment sunt tăiaţi mai mulţi pomi fructiferi din oraş. Pomii fructiferi nu sunt specii potrivite pentru spaţiile verzi din oraş şi din cauza fructelor, care pătează trotuarele în perioada apariţiei lor, creând disconfort trecătorilor. Vor fi tăiaţi 225 de pomi fructiferi“, a declarat primarul Carabelea.

Acesta a mai afirmat că în locul lor vor fi plantaţi arbori ornamentali din mai multe soiuri, în total vreo 2.000, tei argintii, frasini, chiparoşi albaştri, zadă, pin, mesteceni argintii, ienupări şi arţari japonezi.

Cum era de aşteptat, comunicatul publicat şi pe pagina de socializare a primarului a strârnit interes, fiind opinii pro şi contra: „Felicitări, cu răbdare oraşul va arăta din ce în ce mai frumos!“; „Încet, încet oraşul devine unul modern“; „Corcoduşii, chiar sunt o problemă: mizerie, pericol de alunecare, viespi, etc. Dar, ar trebui, după ce se vor planta copacii noi, să fie întreţinuţi, udaţi, să se prindă, să crească... Dacă majoritatea lor se va usca, veţi cheltui nişte bani aiurea“„Tăiatul pomilor fructiferi pentru că fac mizerie în oraş... Bine că s-au găsit vinovaţii, după acest gest ecologic deosebit oraşul va fi o oază de curăţenie, la propriu şi la figurat... Acum nişte ani, administraţia Ştefan, prin viceprimăriţa Miuţa, a scos toate gardurile vii din faţa blocurilor, a smuls florile plantate de locatari. În faţa blocului V3 de pe Orhei, spaţiul verde a devenit toaletă pentru câinii scoşi la plimbare de stăpânii lor needucaţi...“.

În anul 2021, administraţia Carabelea a mai luat o decizie care a creat patimi. Castanii plantaţi prin anii 1890, pe strada Ştefan cel Mare (una dintre cele mai vechi din oraş, aflată întro-o zonă cu vile de la poalele culmii Cozla), cea care duce spre Stadionul Ceahlăul, au fost tăiaţi, pe motiv că erau „bătrâni şi bolnavi“. În locul lor au fost plantaţi platani.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite