Milioane de albine au ars în două incendii petrecute în Neamţ. Imprudenţa apicultorilor păgubiţi

0
Publicat:

Două incendii petrecute în Neamţ au avut drept cauză imprudenţa apicultorilor, astfel că milioane de albine au ars în stupi. Flăcările izbucnite au provocat şi alte pagube celor doi nemţeni.

incendiile au provocat și alte pagube FOTO ISU Neamț
incendiile au provocat și alte pagube FOTO ISU Neamț

Primul dintre cele două nedorite evenimente a avut loc astăzi, 18 octombrie 2023, în jurul orei 11:30 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ fiind sesizat despre izbuncirea unui incendiu la o anexă gospodărească situată în comuna Negreşti. La locul indicat au fost trimise echipaje de la Detaşamentul de pompieri Piatra Neamţ.

La sosirea cadrelor ISU flăcările cuprinseseră în întregime dependinţa gospodărească cu rol de magazie apicolă, în pericol fiind şi locuinţa proprietarului. Un bărbat de 54 ani, care a suferit arsuri la mâini, a primit îngrijiri medicale. Potrivit pompierilor, cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spaţii închise.

„Forţele de intervenţie au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului în urma căruia au ars anexa cu suprafaţa de 30 de metri pătraţi, bunurile din interiorul acesteia (30 de stupi, materiale şi unelte agricole, lemne de foc, obiecte de uz gospodăresc, etc.) şi s- au deteriorat o magazie de lemne şi acoperişul casei“, a transmis ISU Neamţ.

Celălalt incendiu din Neamţ, în care au ars stupi şi albine, a avut loc în prima zi a acestei săptămâni, pe 16 octombrie. Pe la ora 12:00, pompierii au intervenit pentru a stinge flăcările ce cuprinseseră o hală dintr-o gospodărie aflată în localitatea Hanul Ancuţei, comuna Tupilaţi. În acest caz, în pericol de a lua foc erau locuinţele învecinate.

Intervenţia pompierilor a limitat proporţiile dezastrului, dar au ars 200 de metri pătraţi din acoperişul halei şi bunuri depozitate în interiorul acesteia - utilaje şi unelte agricole, 10 metri cubi lemn de foc, 30 de stupi şi cereale. În ambele situaţii, apicultorii au încercat să igienizeze stupii folosind ca sursă focul, dar rezultatul a fost unul nedorit.

Într-un stup se pot adăposti în timpul „culesului“ (primăvară şi vară) circa 60.000 - 80.000 de albine lucrătoare, o matcă şi câteva sute de trântori. Toamna, o colonie este formată de până la 30.000 de exemplare, iar iarna circa 25.000, în funcţie de gradul de îngrijire a stupului. Un calcul simplu arată că, în incendiile din Neamţ, au ars circa 2 milioane de albine. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite