Maia Morgenstern, amintiri de la TT Piatra Neamţ. „Dom' regizor, au adus hârtie igienică la Alimentară!“

0
Publicat:

Celebra actriţă se întoarce la Piatra Neamţ, oraşul unde a debutat în carieră, cu spectacolul-confesiune „Nu sunt eu“, unul ce poartă titlul cărţii autobiografice publicată în urmă cu câţiva ani.

Spectacolul va avea loc pe 15 mai 2024 FOTO Teatrul Tineretului - Oana Monica Nae
Spectacolul va avea loc pe 15 mai 2024 FOTO Teatrul Tineretului - Oana Monica Nae

Este o manifestare caritabilă, care va avea loc pe 15 mai 2024, toate sumele obţinute în urma susţinerii acestui spectacol fiind donate Asociaţiei Magic - „Campania Capul Sus!“, o iniaţiativă de conştientizare a traumei pierderii părului, post-chimioterapie, şi de strângere de fonduri pentru peruci medicale, pentru fetiţele şi adolescentele diagnosticate oncologic.

Organizatorii au transmis că timp de o oră şi jumătate, însoţiţi de muzica live, spectatorii vor fi purtaţi într-un carusel al amintirilor, confidenţi de încredere pentru secrete nemărturisite până acum, părtaşi ai bucuriilor mici şi mari, martori ai unor situaţii nedrepte prin care o „elevă ce nu voia altceva decât să fie cum sunt ceilalţi copii“ a fost nevoită să treacă.

Dincolo de acest spectacol, Valentin Andrei, de la Centrul pentru Artă şi Cultură „Carmen Saeculare“ Neamţ şi-a făcut un obicei ca să posteze cu diferite prilejuri detalii mai puţin ştiute despre începuturile pe „scândură“ ale unor tineri actori la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, instituţia fiind rampa de lansare a multor artişti de renume pe scena teatrală a ţării.

Printre ei se număra Florin Piersic, Coca Bloos, Maia Morgenstern, Dumitru Chesa, George Motoi, Nicoleta Sonea, Leopoldina Bălănuţă, Vera Lazăr, Victor Radovici, Atena Zahariade, Lucia Mureşan, Iarina Demian,  Alexandru Lulescu, Cornel Nicolescu, Alexandru Polizu, Horaţiu Mălăiele, Oana Pellea, Mitică Popescu şi mulţi alţii.

Nu de mult, Valentin Andrei posta, citând un fragment din cartea Maiei Morgenstern „Nu sunt eu“, o amintire consemnată din perioada ei de la TT: „Repetam la «Bună seara, domnule Wilde»", regia Nae Caranfil.  O scenă cu Oana Pellea. Trecea un înger, cum se spune, pe scenă. Între noi doi se crease o energie fantastică! Nae era complet absorbit de minunea de pe scenă.

În liniştea profundă, dintr-o dată, se aud nişte paşi grei. Uşile care dau la sală se deschid ca şi când un uragan le-ar fi dat de perete. Inegalabilul Nea Ghiţă strigă: «Dom' regizor, vă rog să mă iertaţi, da' au adus hârtie igienică la Alimentara!». A urmat un moment de tăcere. O eternitate suspendată în timp. După care, repetiţia s-a suspendat şi cu toţii am fugit la Alimentara, la coadă“.

Maia Morgenstern şi Oana Pellea în „Bună seara, domnule Wilde!” FOTO Cornel Miftode
Maia Morgenstern şi Oana Pellea în „Bună seara, domnule Wilde!” FOTO Cornel Miftode

Din timpul cât a stat la Piatra Neamţ, în urmă cu peste 30 de ani, marea actriţă a dezvăluit şi cum era viaţa în vremea socialismului multilateral dezvoltat. Mânca margarină pe pâine, pe care presăra Vegeta, obţinută cu greu, pe parale multe, din Iugoslavia. Pâinea, margarina şi untul se dădeau atunci pe cartelă. Apoi citea o carte de bucate, scrisă de Sanda Marin:

„Mâncam pâine cu margarină şi cu Vegeta și citeam despre friptură. Şi vânat. Şi sos. Şi multe alte bunătăţi. În piață, se vindeau ghebe, ciuperci. Şi struguri. Câteodată, făceam rost de un sac de cartofi. Foloseam acelaşi ulei - era pe cartelă - să prăjim cartofii, de nu ştiu câte ori. Între timp, mâncam pâine cu margarină şi cu Vegeta şi citeam Sanda Marin“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite