Cele mai stupide motive pentru a face puşcărie. Românii care parcă şi-au dorit să ajungă după gratii

0
Publicat:

Câteva cazuri penale petrecute în Neamţ atestă că unii infractori parcă şi-au dorit din tot sufletul să ajungă după gratii. Din stupide motive au ajuns în postura de a face puşcărie, deşi puteau să nu fie încarceraţi.

Penitenciarul Bacău FOTO Arhiva Adevarul
Penitenciarul Bacău FOTO Arhiva Adevarul

Pentru fapte grave, legea prevede sancţini pe măsură cu detenţie în regim de penitenciar. În altele, cei în culpă, pentru că cele săvârşite nu au un grad mare de pericol social, beneficiază de clemeţă, fiind dictate condamnări cu suspendare a pedepselor, dar cu respectarea unor condiţii şi obligaţii stabilite de judecători.

La pronunţarea sentinţelor, magistraţii atrag atenţia celor vinovaţi că, în cazul în care nu le respectă, pot ajunge după gratii. Şi nu se întâmplă de prea multe ori ca cei pedepsiţi să se abată de la „litera“ legii, dar sunt şi excepţii. De ce au procedat contrar, este destul de greu de înţeles, pentru că detenţia nu-i tocmai un lucru prea plăcut.

Este şi cazul unui bărbat din comuna Taşca, judeţul Neamţ. De mai multe ori a fost prins băut la volan, fiind condamnat la 2 ani, 5 luni şi 10 zile de închisoare, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere, fiind obligat să presteze 160 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Nu a efectuat decât două, mergând la primărie unde a  făcut instructajul pentru protecţia muncii. Apoi nu a mai revenit. În aceste condiţii, Serviciul de Probaţiune a sesizat instanţa şi a cerut revocarea suspendării pedepsei, cu executarea acesteia în regim privativ de libertate într-un penitenciar.

Magistraţii din Piatra Neamţ l-au audiat pe cel în cauză, acesta dorind clemenţă, spunând că va presta munca în folosul comunităţii. Solicitarea a fost respinsă la finalul lunii trecute: „Dispune executarea în regim de detenţie a pedepsei de 2 (doi) ani, 5 (cinci) luni şi 10 (zece) zile închisoare“, au stabilit magistraţii.

Un alt caz halucinant s-a petrecut pe 24 februarie 2023, când oamenii legii au fost anunţaţi, prin apel la 112, de către un tânăr de 29 de ani, din Dochia. Acesta preciza că nu va respecta măsurile dispuse printr-un ordin de protecţie şi că se va întoarce la domiciliul bunicii sale, deşi acest lucru îi fusese interzis.

Un echipaj a fost trimis la locul indicat, poliţiştii constatând că tânărul care apelase 112 se afla lângă imobilul rudei sale. Nu a opus nicio rezistenţă în momentul în care i s-a spus că a comis o nouă infracţiune şi că va fi reţinut şi arestat. De precizat este faptul că individul a maltratat-o pe bunica în vârstă de 89 de ani.

Cazuistica celor care au ajuns în detenţie din motive uluitoare este completată de o speţă din octombrie 2022. A ajuns la puşcărie şi are de executat 1 an de închisoare nu pentru faptul că ar fi făcut ceva foarte grav, beneficiind de clemenţă, ci dimpotrivă, pentru că nu a făcut. Păţania lui poate fi rezumată că a ajuns la închisoare, din cauza lenii.

Nemţeanul de 42 de ani a avut necazuri penale, dar a scăpat lejer, primind o sentinţă cu suspendarea executării, pentru comiterea infracţiunii de ameninţare. Prin hotărâre judecătorească, a fost obligat la 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, activitate voluntară, evident neretribuită, însă a refuzat cu încăpăţânare să muncească.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite