Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei

0
Publicat:

Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

Trei femei au decedat în accidentul de la Oglinzi FOTO Stiri Neamt.ro
Trei femei au decedat în accidentul de la Oglinzi FOTO Stiri Neamt.ro

Pe 8 iulie 2021, în localitatea Oglinzi din Neamț, o coliziune în care au fost implicate două autovehicule, s-a soldat cu decesul a trei femei şi rănirea gravă a altor două persoane, care se aflau într-un taxi. Autorul, Gabriel Afloarei, un şofer de 23 de ani la acea dată, nu avea permis şi a fugit de la locul tragediei, motivând apoi că era în stare de şoc.

A urmat procesul, Judecătoria Târgu Neamţ pronunţând 9 ani de detenţie. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bacău, iar la începutul lunii aprilie 2024, cazul a luat o altă turnură. Hotărârea instanţei nemţene a fost desfiinţată, astfel că inculpatul nu va executa pedeapsa stabilită iniţial, urmând să se pronunţe alta, cazul fiind trimis pentru rejudecare.

Acuzatul a primit pentru ucidere din culpă 8 ani de închisoare, 2 ani pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi 1 an pentru fugă de la locul accidentului. Conform prevederilor Codului Penal, judecătorii au aplicat pedeapsa cea mai grea, 8 ani,  pe care au sporit-o cu o treime din cuantumul sumei celorlalte două, respectiv încă un an.

După contestarea sentinţei, Curtea de Apel Bacău a constat o „nelegalitate privind condamnarea inculpatului la pedeapsa de 1 an de închisoare (sub limita legală - n.red.) pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie“, deoarece articolul 338 din Codul penal stipulează că pedeapsa este de la 2 ani la 7 ani.

Atitudine nesinceră și un permis auto fals

La audieri, autorul a declarat că, după tamponare, a încercat să-l ajute pe şoferul taxiului, dar pentru că la faţa locului a venit multă lume s-a speriat, a fugit pe un câmp şi a adormit, întrucât era în stare de şoc, fiind lovit la cap şi la mâini. Când s-a trezit a sunat un unchi, iar după ce a primit un mesaj de la un poliţist a spus unde se află, fiind reţinut.

În timpul anchetei s-a mai descoperit faptul că tânărul, la data când a comis tragicul accident, era cercetat într-un dosar penal după ce fusese depistat în trafic, pe 20 februarie 2021, conducând un autovehicul, deşi nu avea drept. A prezentat organelor de poliţie un permis de conducere eliberat de autorităţile din Republica Moldova, dar verificările au stabilit că era fals.

Din cercetările efectuate a rezultat că, pe 8 iulie 2021, în jurul orei 10.50, Gabriel Afloarei era la volanul unei autoutilitare Mercedes Benz Sprinter. La Oglinzi, deoarece nu a păstrat o distanţă suficientă faţă de un vehicul din faţă, pentru a evita tamponarea cu acesta, a efectuat un viraj stânga, a pătruns pe contrasens, întrând în coliziune frontală cu taxiul.

Judecătorii au constatat că inculpatul nu a avut o atitudine sinceră, „a încercat să minimalizeze gravitatea faptei declarând că avea intenţia de a merge la o farmacie să cumpere medicamente, însă martora (...) infirmă apărarea arătând: «A plecat de la domiciliul meu conducând autoutilitara, spunând că va avea treabă în ziua respectivă pentru a-i schimba diferite piese»“, se arată în motivarea instanţei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite