INEDIT Un anticar din Bihor își face "castel" din case demolate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un localnic din Săcuieni, restaurator de antichități și castele, îşi construieşte o locuinţă care seamănă perfect cu un castel medival. Din cauza crizei, construcția la "castel" merge mai greu, însă proprietarul spune că nu va renunța până nu-și va vedea visul împlinit.

Nicolae Duță (41 ani) și-a deschis în urmă cu mai bine de zece ani o mică afacere în orășelul Săcuieni. Pasionat de obiecte vechi, bihoreanul a decis să-și deschidă un Anticariat. "După patru ani de la deschiderea magazinului am început să restaurez mobilă veche, mi-am deschis un atelier aici acasă şi între timp mi-am schimbat profilul şi am început să restaurez şi castele", mărturisește Nicolae Duță.

Pentru că afacerea cu antichități și restaurare a început să meargă binișor, bărbatul s-a gândit că e timpul să construiască o locuință nouă pentru familia lui. Cum bihoreanul este pasionat de castele și obiecte vechi, i-a venit ideea să-și facă propriul castel. Așa s-a născut castelul în miniatură, ridicat pe structura vechii case pe care o deținea familia Duță, în Săcuieni, pe DN 19, drumul care leagă Oradea de Baia Mare.
Cei care trec prin localitate nu au cum să nu vadă micul castel, în stil medieval.„Eu am făcut schiţa, iar proiectul l-a făcut un arhitect din Suplacu de Barcău. Mi-am dorit de multă vreme să fac asta, însă este greu de realizat din cauza banilor. Este mult mai scump decât să-ţi faci o locuinţă normală",  mărturisește proprietatul castelului. Nicolae Duță spune că nimeni din familie nu s-a opus ideii. „Familia a votat în unanimitate pentru proiect", glumeşte anticarul.



Castelul va servi drept locuință, familiei Duță

image

Casă de locuit în stil medieval

Casa familiei Duță are trei sute de metri pătrați și este construită pe trei nivele. Pentru a respecta desginul castelelor, locuința are și un turn. „Am modificat puţin casa scărilor şi acolo am făcut turnul". Pentru a păstra ceva din stilul medieval, restauratorul folosește la construcția castelului doar materiale provenite din construcții vechi, care încearcă să imite materia primă folosită la construcţia castelelor. „Încerc să folosesc materiale vechi, cărămidă veche. Totul se face manual, cărămida trebuie curăţată bucată cu bucată şi pereţii trebuie făcuţi mai groşi decât în mod normal. Pe exterior urmează să fie rostuit, şlefuit şi pe urmă dat cu lac, să se păstreze mai bine şi culoarea să fie mai pronunţată. În interior o să las pe alocuri cărămida la vedere. Geamurile sunt termopan, dar nu se va vedea asta. Au tejghea din stejar, să respecte puţin stilul medieval", explică Nicolae Duţă.

Lucrările întârziate din cauza crizei

Omul de afaceri recunoaște însă că din cauza crizei a amânat mult lucrările la casă. "Din păcate, de vreo doi ani nu am mai lucrat foarte mult la el. Am mai făcut câte ceva în interior, am finalizat scările, am izolat și am început încet încet să fac finisajele. Din cauza situației economice, lucrările merg greu", spune Nicolae Duță. Bihoreanul spune însă că nu renunță la ideea de a finaliza castelul și că abia așteaptă ziua în care îl va inaugura și se va muta cu familia în noua casă. "Este casa noastră. Când avem bani mai facem câte ceva", declară bihoreanul.

Interiorul decorat în stil antic

Nicolae Duță spune că 80% din noua locuință va fi decorată în stil antic. „Am o magazie plină cu mobilă veche şi antichităţi, cu care o să decorez casa, mai puţin băile care nu o să fie după acelaşi stil pentru că ar fi prea scump. Mobila nu va fi de la 1600, că nu am cum să o mobilez aşa, dar încerc să o decorez cu obiecte de pe la 1700-1800, provenite din Ardeal și cu copii după obiecte vechi. Chiar dacă la baie și la bucătărie este destul de greu să păstrez același stil, voi încerca să fac și aceste încăperi să semene cu restul casei", precizează proprietarul.

Restaurator in Toscana

Nicolae Duță recunoaște că atunci când a conceput proiectul  a folosit ca sursă de inspirație un castel din Toscana, la care a lucrat ca restaurator. „Eu am restaurat o parte dintr-un castel situat în Arezzo, Toscana. Era un castel foarte mare, 365 de camere. A fost o lucrare de aproape trei ani de zile. Prima și ultima mea lucrare de acest gen", mărturisește anticarul. El a avut de refăcut de la geamuri, scări, balustrade, până la mobilierul din interior. În țară, el se ocupă mai mult cu vânzarea de antichități și restaurare de mobilier. "Cel mai valoros obiect pe care l-am restaurat a fost un birou foarte mare, un baroc deosebit, care costă cel puțin 15.000 de euro. Restaurarea lui nu a costat foarte mult, în jur de 2.000 - 3.000 de lei, pentru că era în stare relativ bună", povestește restauratorul.

Omul de afaceri precizează că din cauza crizei, afacerea cu antichități nu mai merge la fel de bine. De la mai bine de 20 de angagajți, câți avea în urmă cu 5-6 ani, acum are doar 4 angajați. "Pentru câțiva oameni mai pot da de lucru, însă am început să mă axez pe alt domeniu, pentru că din antichități nu se mai poate trăi. Merge tot mai slăbuț, pentru că o dată cu criza oamenii au renunțat în primul rând la obiectele de lux", declară Nicolae Duță.

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite