Frumoşii tăcuţi ai micilor oraşe: cine sunt „premianţii fără premii”

0
0
Pe Lucreţia Râmbetea o puteţi întâlni în Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă.
Pe Lucreţia Râmbetea o puteţi întâlni în Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă.

O campanie civică inedită se desfăşoară în Deva. În fiecare sfârşit de săptămână, câteva zeci de hunedoreni îşi dau întâlnire în centrul municipiului, pentru a premia simbolic un localnic ce poate fi considerat model pentru semenii săi.

Iniţiativa civică îi aparţine fostului jurnalist Dan Terteci şi s-a bucurat de succes. Numărul participanţilor la întâlnirea cu „premienaţii fără premii” a fost tot mai mare de la săptămână la săptămână, chiar dacă hunedorenii care devin premianţi nu fac parte din categoria personajelor obişnuite cu lumina reflectoarelor.

O campanie de suflet
„Probabil vă întrebaţi cine sunt aceşti premianţi şi de ce nu au premii. Ei sunt oamenii de lângă noi pe care toţi îi văd şi nimeni nu-i "ascultă".

Tăcuţi, duc România mai departe. Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor fără ca ei să fie cunoscuţi. Ei sunt cei care ne fac viaţa mai frumoasă prin munca lor. Artişti, inventatori, meşteşugari şi alţii care ne arată că frumosul şi utilul sunt aici, lângă noi. Nu vor premii, nu au primit, nu ştiu că munca lor e preţuită de ceilalţi şi de aceea trebuie să le spunem asta. Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi necunoscuţilor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie”, transmite Dan Terteci, iniţiatorul campaniei.

Tanti Lucreţia, premianta din această săptămână
Pe lista celor care s-au bucurat de aprecierea hunedorenilor s-au aflat, până în prezent, alpinista Alexandra Marcu, poliţistul Florin Bolosin, pompierul Claudiu Pălimariu, custodele Peşterii Bolii Imre Szuhanek, rangerul Florin Hălăştăuan. La sfârşitul acestei săptămâni, hunedorenii sunt invitaţi să o cunoască pe Lucreţia Râmbetea, femeia care de 17 ani îngrijeşte unul dintre cele mai iubite monumente ale Hunedoarei: cetatea dacică Sarmizegetusa Regia.

„Lucreţia Râmbetea a bătut zilnic drumul către fosta capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia, pentru a întreţine un vestigiu istoric înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Prin ploaie sau pe arşiţa verii, prin zăpadă, până la genunchi sau prin noroaiele munţilor, a plecat zilnic de acasă pentru a-şi face datoria, fără să aştepte vreo răsplată pentru asta. S-a întâlnit cu toate jivinele pădurii şi nu s-a temut de ele. În fiecare zi pleca de acasă şi batea, cu piciorul, şapte kilometri până la locul ei de muncă. Acolo cosea iarba, iar unde nu putea o smulgea cu mâna. Curăţa monumentele de muşchi şi  întreg locul de mizeriile lăsate de turişti.

rambetea

A măturat toamnă de toamnă frunzele căzute pe monumente, într-o luptă inegală cu vântul care le aducea înapoi. În spinare avea totdeauna o straiţă cu pliante şi insigne pe care le oferea turiştilor spre cumpărare, făcând şi marketing pentru cetăţile dacice din munţii Orăştiei. Seara revenea acasă, tot pe jos, indiferent de vitregiile vremii. De data asta la deal pe la Feţele Albe. 14 kilometri pe zi. 14 kilometri pentru o singură cauză. De 17 ani”, o prezintă iniţiatorii campaniei „Premianţii fără premii”
Hunedorenii sunt invitaţi să o cunoască pe Lucreţia sâmbătă, de la ora 11:00, în Piaţa Victoriei din Deva, unde ea va fi răsplătită simbolic pentru munca depusă la monumentul UNESCO.
 

Vă recomandăm şi:

„Adevăratul castel al lui Dracula”. Cum a schimbat reportajul celebrei Aline Mosby istoria castelului din Hunedoara

Rangerul Florin Hălăştăuan va fi „premiantul” hunedorenilor

Imre Szuhanek a devenit „premiant fără premii”, pentru că a transformat Peştera Bolii într-o atracţie culturală

Poliţistul care a înfiat doi copii şi vrea să adopte un prunc ce fusese aruncat în ghenă e premiantul hunedorenilor

Cazul cutremurător al pruncului aruncat în ghenă are un final imprevizibil: un poliţist, tată a trei copii, vrea să îl înfieze 

VIDEO Traian Berbeceanu a fost reţinut. Ce mesaje îi transmit hunedorenii „justiţiarului” de la BCCO

Alexandra Marcu a fost premianta hunedorenilor. Gestul care a impresionat-o pe tânăra alpinistă

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri