Complexul Energetic Hunedoara a fost amendat cu 31.000 lei, după tragedia din Mina Lupeni, în care au murit doi mineri

0
0

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a aplicat cinci sancţiuni Complexului Energetic Hunedoara, în urma accidentului de muncă din Mina Lupeni, în care au murit doi mineri, iar alţi doi au fost răniţi.

Complexul Energetic Hunedoara a primit cinci sancţiuni în valoare totală de 31.000 de lei, după tragedia petrecută în 5 octombrie 2017 în subteranele Exploatării Miniere Lupeni. Sancţiunile au fost aplicate pentru modalitatea de proiectare a locului de muncă, care a fost neconformă, pentru nerespectarea metodologiei de exploatare, precum şi pentru neîntreţinerea echipamentelor tehnice la nivel corespunzător, a informat Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara.

În 5 octombrie 2017, trei mineri cu vârste între 39 şi 43 de ani au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri, la peste 400 de metri adâncime în Mina Lupeni. Iuliu Lucian Codlean (39 de ani) a murit strivit de tavanul galeriei în care muncea. Trupul său a fost scos a doua dimineaţă, din mina de cărbune, la aproape 15 ore de la momentul accidentului. Ionel Florin Suciu (44 de ani), a murit în Spitalul Floreasa, unde a fost adus cu trupul zdrobit de tavanul prăbuşit peste el. Al treilea ortac blocat în subteran a fost rănit, iar un alt miner a reuşit să se salveze în momentul prăbuşirii, scăpând cu o rană uşoară.

„Au fost identificate patru cauze principale care au concurat sinergic la producerea respectivului eveniment. Cauzele principale, conform expertizei tehnice sunt: 1) starea de tensiune excesivă, dezvoltată asupra preabatajului Panou 7C; 2) prezenţa faliei direcţionale care a intersectat preabatajul; 3) efectul undelor seismice generate de explozii asupra stabilităţii faliei; 4) susţinerea abatajului a fost incapabilă să preia sarcina dinamică produsă la surparea cărbunelui şi a rocilor din acoperiş”, informa Adrian Bozdog, şeful ITM Hunedoara. Ancheta penală cu privire la tragedie este efectuată de Parchetul de pe langă Judecătoria Petroşani.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cine este minerul mort în galeria din Lupeni: Iuliu Codlean avea trei copii. „Vestea că a plecat din viaţa noastră ne-a şocat. Cuvintele sunt de prisos”

Iuliu Lucian Codlean, părinte pentru trei copii, a fost ultima victimă ucisă în subteranele Lupeniului, o mină cu o istorie îndelungată şi însângerată. Minerul a murit strivit de tavanul galeriei în care muncea, cu câteva zile înainte de a-şi serba ziua de naştere.

VIDEO Accident la Mina Lupeni. Un miner a murit, alţi doi sunt răniţi, unul grav. Operaţiunea de salvare a durat peste 15 ore

Doi dintre cei trei mineri prinşi în subteran au fost salvaţi de echipele de intervenţie: primul dintre ei este în stare gravă, cu multiple traumatisme şi fracturi, se află în comă indusă şi a fost transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti, în timp ce cel de-al doilea miner scos din subteran are răni superficiale. Cel de-al treilea dintre ei, găsit în jurul orei 5.00, nu a putut fi resuscitat.

VIDEO Scene dramatice la Mina Lupeni: „Minerii blocaţi în galeria surpată se aud strigând şi bătând în metale”. Salvatorii au ajuns la primii doi mineri blocaţi

Scene dramatice s-au petrecut în ultimele ore în faţa Minei Lupeni, unde zeci de localnici s-au strâns îngrijoraţi de soarta celor trei mineri blocaţi în subteranele exploatării, după ce tavanul galeriei miniere în care munceau s-a prăbuşit. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat că echipele de salvare au ajuns la primii doi mineri blocaţi în subteran.

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite