Anul şcolar începe fără autorizaţie din cauza claselor prea mici şi a problemelor de igienă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O grădiniţă şi un liceu din Deva nu au autorizaţii sanitare din cauza spaţiului insuficient şi a igienei precare. În timp ce grădiniţa Liceului de Muzică funcţionează ilegal de ani buni, Liceul Moisil are probleme cu internatul.

Supraaglomerare, acesta este motivul pentru care grădiniţia Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din Deva nu a primit autorizaţie sanitară de funcţionare pentru anul şcolar 2011-2012.

Deşi acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 2010, situaţia nu s-a îmbunătăţit. Noua clădire a liceului este încă în construcţie, iar copiii sunt nevoiţi să înveţe în aceleaşi săli ca şi până acum.

Potrivit educatoarei Maria Sângerean, toamna aceasta va număra patru clase a câte 30 de copii şi două clase a câte 22-23 de preşcolari. Legea prevede ca numărul lor să fie de 20-25 într-o grupă.

Pentru că cerinţa din partea părinţilor este mare, nu-i poţi lăsa pe drumuri. Nu ai cum să laşi copiii să ajungă într-un anturaj nepotrivit. Chiar dacă spaţiul e mai mic, nu am avut niciodată probleme, niciun fel de epidemie sau alte boli. Din contră, solicitările numeroase ale părinţilor sunt dovada performanţelor şcolare pe care le facem la această grădiniţă”, a declarat educatoarea Maria Sângerean.

Instalaţii sanitare defecte, pereţi cu igrasie, neigienizaţi, degradaţi şi cu infiltraţii de la apele pluviale. Aşa motivează Direcţia de Sănătate Publică  Hunedoara neacordarea autorizaţiei sanitare de funcţionare, însă de data aceasta pentru Grupul Şcolar „Grigore Moisil”.

Probleme nu sunt în sălie de clasă, ci în ateliere de lucru, respectiv la internatul liceului. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean sunt conştienţi de situaţie, însă spun că acest lucru nu afectează actul educaţional.


Grădiniţa de la Liceul de Muzică nu a avut niciodată autorizaţie. Nu va fi închisă, pentru că nu putem refuza copiii. Asta e situaţia, cel puţin până când noua clădire va fi gata. În ceea ce priveşte problema căminului, este vorba despre internatul fostului liceu Horea, care a fost comasat cu Moisil. La Horea, nici căminul, nici atelierele nu mai funcţionează. Cazarea elevilor se va face în alte spaţii, la internatele altor licee din oraş”, a declarat inspectorul şcolar adjunct Mate Marta.

Exceptând unităţile de învăţământ din Deva, multe probleme sunt şi la sate. Exemple în acest sens se găsesc la grădiniţa cu program prelungit din Crişcior, cât şi la şcolile din Brădeţel, Holdea, Căzăneşti, Câmpu lui Neag şi Stănija.

Cu toate acestea, numărul şcolilor care au primit autorizaţie sanitară de funcţionare a crescut de la 66,66 la sută în 2007, la 90 la sută în prezent.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite