Șofer amendat și lăsat pieton din cauza gafei imense a unui polițist. Ce era scris în procesul-verbal de contravenție

0
Publicat:

Conducătorul auto a reușit să explice în fața instanței că ceea ce au părut a fi o serie de manevre iresponsabile în trafic au fost, de fapt, încercări de a evita producerea unui accident rutier după ce un alt șofer a ieșit brusc cu mașina dintr-o parcare.

Polițistul a consemnat doar presupuneri în procesul verbal de contravenție FOTO arhivă Adevărul
Polițistul a consemnat doar presupuneri în procesul verbal de contravenție FOTO arhivă Adevărul

Judecătoria Galați a anulat, în 3 martie, un proces-verbal de contravenție întocmit de IPJ Galați, în baza căruia un șofer fusese sancționat cu o amendă de 2.320 de lei, și i-a fost suspendat și permisul de conducere pentru 30 de zile.

Decizia instanței nu este definitivă.

Potrivit agenților rutieri, pe 8.08.2022, bărbatul a condus un autoturism pe strada Brăilei din Galați „adoptând un stil de conducere agresiv, în sensul că s-a deplasat succesiv de pe o bandă pe alta, alternând stânga-dreapta cu scopul depășirii unui rând de vehicule, că nu a semnalizat schimbarea benzii și nu a circulat cu farurile aprinse, intrând în coliziune cu un alt autoturism.”

La proces, judecătorul care a instrumentat cazul a descoperit că realitatea era cu totul alta. Șoferul sancționat a precizat că circula pe banda întâi și a observat că un autoturism a ieșit din parcare, astfel că a trecut pe banda doi după ce s-a asigurat și a semnalizat.

Întrucât autoturismul care a ieșit din parcare a trecut pe banda doi, în fața sa, pentru a evita impactul a trecut pe banda trei și a început să frâneze, moment în care celălalt conducător auto a schimbat din nou banda, intrând pe banda trei, în fața sa.

Declarația acestuia a fost confirmată de declarația celuilalt conducător auto, care a arătat că după ce a ieșit din parcare, întrucât voia să se deplaseze pe strada Brăilei, în momentul în care a schimbat benzile de circulație, s-a asigurat în oglindă și a crezut că are timp să efectueze manevra în condiții de siguranță, dar a fost lovit de autoturismul condus de șoferul sancționat.

Constatări eronate ale agentului rutier

„Instanța reține că petentul a făcut dovada că situația reținută în procesul-verbal nu corespunde realității, în sensul că schimbarea succesivă a benzilor nu a fost făcută în scopul depășirii unui șir de vehicule, ci a fost determinată de manevrele succesive de schimbare a benzilor efectuate de către conducătorul autoturismului …, care nu s-a asigurat în mod corespunzător”, se menționează în cuprinsul deciziei judecătorești.

În cele din urmă, instanța a descoperit că agentul rutier a urmărit o înregistrare video de pe o cameră de supraveghere montată în zonă și a tras concluzii complet greșite legate de deplasarea în trafic a mașinii șoferului amendat și lăsat fără permis.

„Reține că faptele reținute în sarcina petentului nu au fost constate în mod direct de către agentul constatator, ci în urma vizionării înregistrării depuse la dosar. În înregistrare nu se observă dacă petentul a semnalizat sau nu schimbarea direcției de mers, iar în măsura în care fapta nu a fost constatată în mod direct, instanța nu poate reține nici săvârșirea acestei fapte”, au mai stabilit judecătorii.

Judecătorul care a instrumentat cazul a constatat că și presupusa abatere menționată în procesul-verbal de contravenție, ce viza faptul că șoferul ar fi circulat fără să aprindă luminile la mașină, s-a dovedit eronată, iar dovada a venit tot de pe înregistrarea depusă de către polițiști la dosar.

 „Instanța reține că din înregistrarea depusă la dosar de intimat reiese clar că petentul circula cu luminile aprinse”, este concluzia instanței de judecată.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite