Galaţi: Terminal de pasageri ca pentru Spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terminalul va fi amplasat pe Faleza Dunãrii, cât mai aproape de Gara Fluvialã, într-o zonă cât, de cât, pitoreascã

Nava construită de societatea gălăţeană Navrom Reparaţii SA, are o lungime de 40 de metri, o lăţime de 11,50 şi un pescaj de 0,80-1,00 metru. Pontonul de pasageri are birouri de dispecerat şi compartimente pentru poliţiştii de frontieră, vameşii şi lucrătorii SRI, care au în dotare camere de supraveghere.

Capacitatea tancului de combustibil îi asigură o autonomie de 24 ore terminalului dotat cu instalaţie proprie de încălzire precum şi cu panouri solare, care, pe timp de vară, asigură încălzirea apei menajere.

Construirea acestui ponton pentru pasagerii care călătoresc pe Dunăre este una dintre condiţiile de aderare a statului român la Spaţiul Schengen. Un terminal plutitor similar mai există doar la Calafat.

"Va intra în funcţiune în momentul în care vom fi acceptaţi să facem parte din Spaţiul Schengen. Terminalul va deveni funcţional imediat. Acum facem recepţia tehnică. Terminalul va fi amplasat pe Faleza Dunãrii, cât mai aproape de Gara Fluvialã, într-o zonă cât, de cât, pitoreascã. Vom da liber sã fie montată toată aparatura necesară pentru controlul de frontieră şi, în momentul în care vor acosta navele de pasageri, bineînţeles că se va putea face controlul de rigoare", a declarat Mihai Ochialbescu, directorul APDM Galaţi.

Administraţia Porturilor Dunării Maritime a dorit iniţial să construiască şi o clădire în acest scop, însă costurile extrem de ridicate, de aproximativ patru milioane de euro, nu au permis ca ideea să se şi concretizeze.

„În Galaţi, nu a mai fost trafic de pasageri de foarte mult timp, de pe vremea când aveam şi noi nave de pasageri care făceau curse Galaţi-Brăila şi Galaţi-Tulcea. Din discuţiile cu tour-operatorii, ei nu au fost foarte interesaţi de oraşul Galaţi din diverse motive, în primul rând legate de numărul redus al atracţiilor turistice locale. Preferã să ajungã la Tulcea ca să meargã în Deltă. Cam de 15 ani nu au mai acostat nave de pasageri la noi, dar nu e timpul pierdut", a spus Ochialbescu.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite