Cum se prepară delicioasa varză timpurie cu afumătură. Legumele pe care le folosim pentru a da aromă preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varză cu afumătură Foto: a1.ro
Varză cu afumătură Foto: a1.ro

Preparatul este o reţetă de familie la mare trecere la români, reprezentând un echilibru între legume, precum varza, ceapa, roşiile şi ardeiul capia, şi ciolanul de porc, cârnaţi şi bacon.

Vom începe pregătirea preparatului prin a spăla şi tăia  varza, ardeiul capia şi ceapa ca fideaua. Morcovul poate fi ras pe răzătoare sau tăiat cuburi, acest lucru depinzând de îndemânarea şi preferinţa fiecărui bucătar.

”Curăţăm usturoiul şi îl aruncăm, cum se spune, în ulei, iar verdeaţa, adică pătrunjelul şi mărarul, o tocăm. În tot acest timp, ciolanul de porc afumat îl vom pune la fiert, ca apoi să îl adăugăm peste varză şi îl călim puţin cu legumele”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Varză dulce-2,5 kilograme;

-Ceapă-500 de grame;

-Ardei capia-200 de grame;

-Morcovi-200 de grame;

-Usturoi-20 de grame;

-Mărar-o legătură;

-Pătrunjel-o legătură;

-Ciolan de porc afumat fără os-200 de grame;

-Cârnaţi-200 de grame;

-Bacon-200 de grame;

-Roşii-800 de grame;

-Ulei de măsline-100 de mililitri;

-Sare şi piper, după gust;

-Două foi de dafin şi puţin cimbru;

-Ardei iute-o bucată.

Tăiem cârnaţii şi baconul în bucăţi potrivite, apoi urmează roşiile, care vor fi tăiate cât mai grosier, în patru sau opt bucăţi, în funcţie şi de mărimea lor. Punem uleiul de măsline la încins şi adăugăm usturoiul zdrobit, lăsându-l la sotat preţ de câteva minute, după care îl scoatem, pentru că ce contează este aroma acestuia.

”Adăugăm în ulei ciolanul de porc, cârnaţii şi baconul, iar apoi urmează legumele, fără să urmărim o ordine anume în care acestea sunt puse. Punem apoi varza şi 200 de mililitri de apă, care poate fi substituită foarte bine cu supa de la ciolan, şi amestecăm două, trei minute, pentru a nu avea surpriza ca varza să se prăjească prea mult alături de legume”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Adăugăm bucăţile de roşii şi apoi aromele, adică foile de dafin şi cimbrul, punem sare şi piper după gust, dar şi ardeiul iute rupt în două, astfel încât, după ce şi-a lăsat aroma, să poată fi scos cu uşurinţă.

Punem varza într-o tavă şi o băgăm la cuptor pentru 20 de minute, la o temperatură de 170 de grade, sau putem opta pentru a pune o jumătate de litru de borş în tigaia în care am pregătit termic ingredientele, lăsăm să dea în câteva clocote, punem verdeaţa tocată, adică pătrunjelul şi mărarul, şi acoperim recipientul cu un capac pentru  a se întrepătrunde aromele.

Dacă alegem să băgăm varza la cuptor, vom pune verdeaţa după ce scoatem tava de la cuptor. Varza timpurie cu afumătură se serveşte cu mămăliguţă, care dă o notă specifică mâncărurilor tradiţionale, iar la începutul mesei se poate bea un pajar de ţuică pentru a creşte apetitul.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite