Craiova: Un chirurg din Bănie salvează vieţile israeliţilor şi americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Alexandru Cameniţă este angajat la Spitalul nr. 1 din Craiova.
Craiova: Alexandru Cameniţă este angajat la Spitalul nr. 1 din Craiova.

Renumit pentru profesionalismul cu care lucrează, Alexandru Cameniţă este neurochirurgul pe care străinii din Spania, Israel, SUA şi Italia îl apreciază şi la care apelează cu încredere, pentru a-i vindeca. Prin mâna specialistului au trecut peste 10.000 de bolnavi.

Lucrează de aproape patru decenii la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova şi în fiecare zi are planificate cel puţin două intervenţii chirurgicale. Chiar dacă este o persoană foarte ocupată, doctorul Cameniţă nu uită să răsfoiască, câte trei ore pe zi, cărţi de istorie şi beletristică. „Nu trebuie să te specializezi doar pe un domeniu, ci este recomandat să ai o cultură generală vastă. Am acasă o bibliotecă uriaşă, exact aşa cum am visat. În tinereţe dădeam ultimii bani pe un volum de literatură“, recunoaşte specialistul.


A trăit fără mamă de la 3 ani


Dacă bolnavii spun despre acesta că este un profesionist în toată regula, puţini ştiu faptul că Alexandru Cameniţă are o poveste de viaţă demnă de a fi ea însăşi un roman.  S-a născut la Cuşmir, într-o familie de intelectuali. A rămas fără mamă încă de la vârsta de trei ani. „Mama mea a murit când eram mic, au omorât-o ruşii la doi ani după război. Am fost crescut de bunica şi tatăl meu, medic internist într-o localitate din judeţul Mehedinţi. Am suferit foarte mult după această pierdere, dar cu atât mai mult m-am ambiţionat să aduc o bucurie tatălui“, a adăugat doctorul.


De la Cuşmir la Bucureşti

Până să îmbrace halatul alb a fost însă nevoie de multe sacrificii. „Am învăţat la şcolile din Cuşmir, Cetate, Teslui, Craiova, Bucureşti şi Timişoara, pentru că a fost perioada grea de după război. M-am adaptat situaţiei“, mai spune doctorul. A avut însă un motiv destul de puternic să nu renunţe la carieră. „M-am născut să fiu medic. Cum există persoane talentate pentru pictură, pentru cariera muzicală, arhitectură, aşa cred eu că medicina a fost calea mea“, completează specialistul.
 
Primul pacient lucrează şi acum la vie


Îşi aminteşte cu exactitate de prima operaţie pe care a efectuat-o în Craiova. „Este vorba despre o intervenţie de hernie de disc. Pacientul se numeşte Marin Nicola, avea 54 de ani, şi este din Palilula. Era paralizat în pat de un an de zile. L-am pus pe picioare şi am înţeles că şi acum lucrează via“, îşi aminteşte doctorul Cameniţă. Deşi multe persoane l-au acuzat de inconştienţă pentru că a avut curajul să opereze primul pacient cu o aparatură veche şi o asistentă care niciodată nu participase la o astfel de intervenţie, medicul este convins că în acest domeniu nu poţi face nimic fără a risca.

Faima i s-a dus peste graniţă

Cei aflaţi pe patul de spital apreciază calităţile neurochirurgului . „Pe vremea comunismului veneau oameni din Israel, Italia, Spania, special pentru serviciile medicale pe care doctorul le asigură. Deşi ştiu că voi trece printr-o operaţie foarte dificilă, nu-mi este deloc frică“, spune Vasilica Cornea, o bolnavă care în aceste zile a venit din Bucureşti în Bănie, sperând că medicul Cameniţă o va salva.


profil:
NĂSCUT:

1 aprilie 1942, Cuşmir, Mehedinţi.
STUDII:
Facultatea de Medicină de la Universităţile din Bucureşti şi Timişoara.
EXPERIENŢĂ:
Practică medicina de peste 40 de ani.
FAMILIE:
Căsătorit, are doi băieţi.

Află din Adevărul de Seară Craiova de ce neurochirurgul Cameniţă crede că majoritatea studenţilor de la medicină vor deveni medici superficiali.



 


Craiova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite